Semiempirical calculations on the polymerization mechenism of throphere and some derivaties
Yarıempirik hesaplamalarla tiyofen ve bazı türevlerinin polimerleşme mekanizmasının tayini
  1. Tez No: 47375
  2. Yazar: GÜLŞEN KILIÇ (BAĞCI)
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERSİN YURTSEVEN, PROF.DR. LEVENT TOPPARE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İletken Polimerler, Politiyofenler, Kuantum Mekaniksel Hesaplamalar, AMI vı, Conducting Polymers, Polythiophenes, Quantum Mechanical Calculations, AMI IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
oz YARIEMPÎRİK HESAPLAMALARLA TÎYOFEN VE BAZI TÜREVLERİNİN POLİMERLEŞME MEKANİZMASININ TAYİNİ (Bağcı) Kılıç, Gülsen Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr Levent Toppare Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ersin Yurtsever Aralık 1995, 54 sayfa Bu çalışmanın amacı tiyofen ve türevlerinden 2-metiltiyofen, 3-metil- tiyofen, 2-ciyanotiyofen ve 3-ciyanotiyofen'in yapısal analizini yapmaktır. İncelenecek yapıların çokluğu nedeniyle yanempirik bir metod olan AMI kullanılmıştır. Öncelikle, monomer yapılan oluşturularak optimize edildi. Daha sonra bir monomer a ve P pozisyonlarından eklenerek tüm olası dimer yapılan oluşturuldu. En düşük enerjiye sahip dimerler seçilerek iki monomer arasındakidüzlem açısı 0°'den 360°'ye 10° 'lik aralıklarla arünlarak dönme potansiyelleri oluşturuldu. Trimer yapılan, dimer yapılarına bir monomer bağlanarak oluşturuldu. En düşük enerjili trimer yapılarında her iki düzlem açısı 10° 'lik aralıklarla taranarak rotasyon haritaları oluşturuldu. Tetramerlerde olası yapıların çok fazla olması nedeniyle en düşük enerjili trimer yapılarına bir monomer eklenerek tetramerler oluşturuldu. Tetramerlerde a ve P dallanma olasılığı da incelendi. Ayrıca en düşük enerjili yapılarda HOMO-LUMO enerji farkları hesaplanarak grafiğe geçirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEMIEMPIRICAL CALCULATIONS ON THE POLYMERIZATION MECHANISM OF THIOPHENE AND SOME DERIVATIVES (Bağcı) Kılıç, Gülsen M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof.Dr. Levent Toppare Co-Supervisor: Prof. Dr. Ersin Yurtsever December 1995, 54 pages. The purpose of this study is to make a structural analysis of thiophene and some derivatives namely 2-methylthiophene, 3-methylthiophene, 2-cyano- thiophene and 3-cyanothiophene. A semiempirical methodology, AMI, is preferred because of the large number of structural possibilities. First of all, monomer structures are optimized fully. Then a monomer unit is bonded from both a and (3 position to form all possible dimer structures. Rotational potentials are formed by changing the dihedral angle between two mmonomer units from 0° to 360° with 10° increments on the lowest energy dimer structures. Trimer structures are formed by adding a monomer unit to dimer structures from all possible sites. Rotational maps are formed by changing dihedral angles with 10° increments on the trimer structures that have lowest energy. Because of the existence of very large number of possibilities, trimer structures with lowest energy are chosen and a monomer unit is bonded to them to form tetramers. Branching from a and (3 positions are also studied in tetramers. In addition, HOMO-LUMO energy differences are calculated in the lowest energy structures.