Akkaraman koyununda bulbus oculi'nin anatomik incelenmesi
Anatomical examination of bulbus oculi in akkaraman sheep
- Tez No: 473774
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DÜZLER, YRD. DOÇ. DR. AYDIN ALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akkaraman koyunu, Anatomi, Bulbus Oculi, SEM, Göz
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada Akkaraman koyununda bulbus oculi'nin anatomik ve scanning elektron mikroskobik özellikleri incelendi. Ölçümler ve incelemelerde diseksiyon mikroskobu, stereo mikroskopi, SEM ve Electronic Digital Caliper'den yararlanıldı ve cornea, retina, angulus iridocornealis (schlemm kanalı), tapetal ve non tapetal alanlar, lens (vertical ve horizontal kesitleri), n.opticus'un bulbus oculi'den çıkış yaptığı yer (bulbus oculi'nin iç yüzeyinden), iris, musculus ciliaris, corpus ciliare, sclera, choroidea incelendi. Fotoğraflamalarda ise dijital kameralar kullanılmıştır. Çeşitli parametreler bakımından dişi ve erkek gözlerinde farklılıkların istatistik önem kontrolü yapıldı ve değerlendirilmesinde Mann-Whitney U testi kullanıldı. Araştırmada 12 adet ergin Akkaraman koyununa ait bulbus oculi kullanıldı. Yapılan bu araştırma ile Akkaraman ırkı koyunlarda bulbus oculi'nin anatomisi detaylı biçimde incelenmiş ve farklılıkları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, anatomical and scanning electron microscopic features of bulbus oculi were investigated in Akkaraman sheep. Twelve bulbus oculi of adult Akkaraman sheep were used in this study. Measurements and examinations of cornea, retina, iridocorneal angle (schlemm channel), tapetal and non tapetal areas, lens (vertical and horizontal sections), n.opticus, bulbus oculi (from the inner surface of the bulbus oculi), iris, musculus ciliaris, corpus ciliare, sclera and choroidea were made using dissection microscope, stereo microscope, SEM and Electronic digital caliper. Digital cameras are used in photography. Mann-Whitney U test was used to evaluate statistical significance of differences in female and male eyes for various parameters. In this research, the anatomy of the bulbus oculi was examined in detail and the differences in Akkaraman sheeps were revealed. Key Word: Akkaraman sheep; Anatomy; Bulbus Oculi; SEM; Eye