6-gingerol ve 6-shogaol'ün matriks metalloproteinaz enzim 2 ve 9 üzerindeki inhibitör etkisinin a549 akciğer kanser hücre hattında araştırılması
The inhibitory effect of 6-gingerol and 6-shogaol on matrix metalloproteinaz-2 and 9 in a549 lung cancer cell line
  1. Tez No: 473777
  2. Yazar: ONUR HODA
  3. Danışmanlar: DOÇ. MÜKERREM BETÜL AYCAN, YRD. DOÇ. EREN DEMİRPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: 6-Gingerol, 6-Shagaol, Kurkumin, MMP-2, MMP-9, A549 hücre hattı, 6-Gingerol, 6-Shagaol, Curcumin, MMP-2, MMP-9, A549 cell line
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET MMP enzimleri metastaz, invazyon, anjiyogenez, apoptozun engellenmesi gibi antitümör savunma mekanizmaları yoluyla kanser oluşum sürecinde yer aldıkları için kanser araştırmaları için hedef konumuna gelmişlerdir. Kanser tedavisi ile ilgili çalışmaların odaklandığı konulardan birisi de, daha az toksik ve daha etkili MMP inhibitörleri geliştirilmesidir. Gingerol ve Shagaol Zingiber officinale bitkisinin etkin temel bileşenlerindendir. Onlar aromatik tek halkalı bileşiklerdendirler ve kurkumine kimyasal olarak oldukça yakındırlar. Enflamasyondan kansere kadar pek çok patolojide etkilidirler. Çalışmamız,“Gingerol ve Shagaol, Matriks Metalloproteinaz 2 ve 9' un mRNA ekspresyonlarını ve kanser hücrelerinin invazyonunu azaltır”hipotezine dayandırılmıştır. Çalışmada, kanserli hücrelerin invazyon sürecinde etkin olan MMP-2 ve MMP-9'un aktivitesini uyaran LPS ile A549 hücrelerinde, 6-gingerol ve 6-shogaol'ün değişik konsantrasyonlarının etkisi araştırılmıştır. Gruplarda MMP-2 ve 9 mRNA düzeyleri üzerinde etkileri qPCR yöntemiyle incelenmiştir. Araştırma bulguları değerlendirildiğinde, 6-gingerol ve 6-shogaol'ün MMP-2 ve MMP-9 mRNA düzeylerini doz bağımlı olarak değiştirebileceği ve etkin dozun belirlenmesi için ileri araştırmalara ihtiyaç duyulduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since MMP enzymes are involved in the cancer formation process through antitumor defense mechanisms such as metastasis, invasion, angiogenesis, apoptosis inhibition, They have come to the target position for cancer research. One of the focuses of studies on cancer therapy is the development of less toxic and more effective MMP inhibitors. 6-Gingerol and 6-Shagaol are active ingredients of the Zingiber officinale plant. They are aromatic monocyclic compounds and chemically very close to Curcumin. They are effective in many pathologies from inflammation to cancer. Our study was based on the hypothesis that“Gingerol and Shagaol reduce mRNA expression of Matrix Metalloproteinases 2 and 9 and invasion of cancer cells”. In our study, the effects of different concentrations of 6-gingerol and 6-shogaol on MMP-2 and MMP-9 mRNA levels which are effective in the invasion process of cancer cells on LPS induced A549 cell lines have been investigated. Effects on MMP-2 and 9 mRNA levels were examined by qPCR method in all groups. According to our results, 6-gingerol and 6-shogaol can alter MMP-2 and MMP-9 mRNA levels dose-dependently. Further studies are needed to determine the effective dose.