Domates teveği silajının besin madde kompozisyonu ve in vitro sindirim düzeyinin saptanması
Determination of nutrient composition and in vitro digestion level of tomato herbage silage
  1. Tez No: 473802
  2. Yazar: MAHMUT TEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KANBER KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Besin maddesi, domates, in vitro gaz üretimi, silaj, ruminant
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, ülkemizde en çok üretilen sebze olan domatesin (Licopersicon esculentum L.); hasat sonrası atık olarak açığa çıkan yeşil aksamının (teveğinin) besin madde içeriği ve silajının ruminantlarda sulu kaba yem kaynağı olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Hasat sonrası domates teveğinin katkısız, %5 şeker pancarı melası ya da %5 ezme arpa katkılı üç farklı silajı yapılmıştır. Silaj örnekleri 45 gün sonunda açılmış ve silaj kalitesi ile besin madde içeriği saptanmıştır. Elde edilen silajların süt ineği rasyonuna mısır silajı yerine %25, 50, 75 ve 100 oranında kullanılmasının in vitro gaz üretimi ve diğer sindirim parametreleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada domates teveğinin arpa ve melasla yapılan silajlarının kuru madde (KM) (P0,05). Sunulan çalışmada farklı domates silajlarının total kondanse tanen (TKT) ve ham yağ (HY) düzeyleri de benzer olarak belirlenmiştir (P>0,05). Sonuç olarak; domates teveği silajına % 5 melas ilavesinin önerilebileceği görülmüştür. Bunun yanında süt sığırı rasyonuna mısır silajı yerine arpalı silajın % 75'e kadar ve melaslı silajın da % 100'e kadar kullanılmasının olumsuz bir etkisinin olmadığı in vitro olarak gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was researched to nutrient composition and using of silage of after harvest waste green parts (herbage) of tomato (Licopersicon esculentum L.), which is most-produced vegetables in Turkey, as a wet forage source for ruminants. After harvesting three silages of tomato herbage as: with no-additive or with 5% sugar beet molasses and 5% crushed barley grain were prepared. Silage sample were opened of 45 days and silage quality and nutrient matter composition were determined the effect of 25, 50, 75, 100% tomato herbage silage using instead of maize silage in milking cattle diet on the in vitro gas production and other digestion parameters were investigated.