Changes in spatial organization of apartment houses: A Survey in Ankara
Apartman türü konutlarda mekansal organizasyon değişimi: Ankara'da bir araştırma
  1. Tez No: 47383
  2. Yazar: DEVRİM YÜCEL
  3. Danışmanlar: ALİ CENGİZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mekan Organizasyonu, Mekansal Kalite, Konut ve Bölümleri, Apartman Tipi Konutlar iv, Space Organization, Spatial Quality, House and Its Parts, Apartment Houses. m
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Konut, mimarlığın en önemli yapı türü olarak mimari tasarımın kabul görülmüş standartlarına uydurulurken içinde yaşayanların ihtiyaçlarını ve zevklerini tatmin edecek şekilde planlanmalıdır. Bu tez, özellikle Türkiye'deki şehirlerde yaygın olan apartman türü konutları ele alarak konut kavramım, içinde geçen aktiviteleri ve içerdiği mekanları sunar. Türkiye'deki konut mimarisini, sosyal yapıdaki değişim, mimari akımlar ve apartman türü konutların gelişimini içererek aktarır. Tezin asıl amacı, Türkiye'deki apartman türü konutların mekansal kurgulanmalarında görülen değişimi ortaya çıkarmaktır. Araştırma, plan özellikleriyle tarihsel sıralama içinde incelenen, 1923 ve 1990 yıllan arası Ankara'da inşa edilmiş kırkbir apartman türü konutu içerir ve mekansal niteliklerini karşılaştırılarak değerlendirir. İç mekansal kurguda görülen değişimin ekonomik, politik, kişisel ve psikolojik etkenler gibi diğer mümkün nedenleri tartışılırken sosyal yapıdaki değişimlerle ilişkisi kurulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The house as the fundamental building type in architecture should be planned to meet the needs and tastes of the occupants, while conforming to accepted standards of architectural design. The thesis introduces the concept of house, the activities and the spaces consisting particularly in apartment housing which is the dominant house type in the cities of Turkey. It studies the development of domestic architecture in Turkey including the changes in social structure, architectural movements and evolution of apartment houses. The main aim of the thesis is to identify the changes of the apartment houses in Turkey from the viewpoint of their spatial organization. The survey includes forty one apartment houses built in Ankara between 1923 and 1990 analyzing them with their plan characteristics in chronological order and evaluates comparable values of their spatial characteristics. It investigates the relation between social changes and interior spatial organization of apartment houses while discussing the other possible reasons such as economic, political, personal, and psychological considerations.,