Spectroscopic characterization of laser produced plasmas and divestigation of physical plasma parameters
Laser ile oluşmuş plazmaların spektroskopik karakterizasyonu ve fiziksel parametrelerinin incelenmesi
- Tez No: 47385
- Danışmanlar: DR. GREGORY W. FARİS, PROF.DR. ALİ GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Lazer kıvılcım, elektron yoğunluğu, sıcaklık, metal aerosolleri, zemin gazlan, Abel çevirimi, Saha-Boltzman grafiği. VI
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
öz LASER ÎLE OLUŞMUŞ PLAZMALARIN SPEKTROSKOPİK KARAKTERİZASYONU VE FİZİKSEL PARAMETRELERİNİN İNCELENMESİ YALÇIN, Şerife Doktora Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ali Gökmen Yardımcı Tez Yöneticisi: Dr. Gregory W. Faris Temmuz 1995, 115 sayfa Puis lazer kaynağı ile değişik gazlar ve aerosoller üzerinde üretilmiş plazmaların karakterizasyonu çalışılmıştır. Lazer enerjisi, aerosol ve değişik temel gaz varlığının, plazma sıcaklığı ve elektron yoğunluğunun konumsal ve zamansal değişimi üzerindeki etkileri tanımlanmıştır. Plazmanın büyüklüğü, gecikme zamanı ve çıkış aralığı ayarlanabilen iki boyutlu dizi detektör kullanılarak görüntüleme deneylerinden ölçülmüştür. Bu ölçümlerden, plazma büyüklüğü lazer pulsundan sonraki 0.3 ve 1.2 mikrosaniyelerde en küçük 1 mm, ve en büyük 4.5 mm olarrak belirlenmiştir. Plazma sıcaklığı seçilen gazların atomik ve iyonik emisyon hatlarının Boltzman ve Saha denklemleri kullanılarak, grafiksel analizi sonucunda belirlenmiştir. Emisyon intensitesi Abel çevirimi tekniği ile düzeltilmiştir. Elektronyoğunlukları atomik hidrojen ve azot emisyon hatlarının Stark genişlemesinden ölçülmüştür. En yüksek plazma sıcaklığı ve elektron yoğunluğu 20000 K ve 2x1 018 cm~3 olarak bulunmuştur. Plazma sıcaklığının ve elektron yoğunluğunun lazer enerjisi, aerosol varlığı ve gaz kompoziyonu etkilerine bağlı olmadığı bulunmuştur. Bu sonuç, Laser Induced Breakdown methodunun nicel metal ölçümlerinde, kontrol altında olmayan koşullarda bile kullanılabileceğini kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPECTROSCOPIC CHARACTERIZATION OF LASER PRODUCED PLASMAS AND INVESTIGATION OF PHYSICAL PLASMA PARAMETERS YALÇIN, Şerife Ph.D. in Chemistry Supervisor : Prof. Dr. Ali GÖKMEN Co-supervisor : Dr. Gregory W. Fans July 1995, 115 pages The characterization of a plasma generated by a pulsed laser source on various gases and aerosols at atmospheric pressure was studied. The effects of laser energy, different background gases, and presence of aerosols on spatial and temporal distribution of plasma temperature and electron density were described. Plasma sizes were measured using a two dimensional array detector capable of taking images with adjustable delay time and gate width. From these measurements, minimum spark size was found as 1 and 4.5 mm at 0.3 and 1.2 us, respectively, after the laser pulse. Plasma temperature was determined by a graphical analysis of atomic and ionic emission lines of constituent gases by using Boltzmann and Saha 111equations. Emission intensities were corrected by Abel inversion technique. Electron densities were measured from the Stark broadening of atomic hydrogen and nitrogen emission lines. Maximum plasma temperature and electron density were found as 20000 K, and 2xl018cnr3, respectively. The plasma temperature and electron density were found independent of the laser energy, composition of the gas, presence of aerosols, and different background gases. This validates the quantitative application of the Laser Induced Breakdown Spectroscopy to toxic metal measurements, even under uncontrolled conditions. Keywords : Laser spark, electron density, temperature, metal aerosols, background gases, Abel inversion, Saha-Boltzmann plot. IV