Taş ustalarında solunum semptomları ve fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Assessment of respiratory symptoms and functions in stone masters
- Tez No: 473864
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER HASAN ALİ SAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Stone workers, Silicosis, Respiratory Function Test
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Şanlıurfa'da kolay işlenen, ocaktan çıktıktan bir süre sonra sertleşen ve halk arasında“havara daşı”olarak adlandırılan kireç oluşumlu bu taşlar, tarih boyunca ibadethane, çeşme, köprü, mezar taşı gibi çeşitli yapılarda ve yapı ögelerinde kullanılmak üzere taş ustaları tarafından işlenmiş ve bu yapılarda rahatlıkla kullanılmıştır. Pnömokonyozun bir meslek hastalığı olduğu uzun süredir bilinmektedir ve hastalık hem sanayileşmiş hem de sanayileşmekte olan ülkelerde sorun yaratmaya devam etmektedir. Bu hastalığa yol açan üç endüstriyel mineralin (asbest, kömür ve slika) sanayi sektöründeki yeri ve önemi yadsınamazken, bu sebeple birçok insan ve özellikle maden ocaklarında çalışan işçiler bu tehlikeye maruz kalarak mağdur olmaya devam etmektedir. . Şanlıurfa merkez ve ilçelerinde havara daşı ustalarında solunum semptomları ve fonksiyonları değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Hastaların yarısında solunum semptomları mevcuttu. Solunum semptomlarında öksürük ve nefes darlığı ön plandaydı. ILO sınıflamasına göre olguların 8'inde 0/1 p dansite artımı saptandı. Çalışma için Şanlıurfa ili ve ilçelerinde çalışan taş ustaları teker teker çalışma ortamlarında ziyaret edilip, meslek hastalıkları ve riskleri hakkında bilgilendirilip, gerekli kontrollerin yapılmasının önemi anlatılıp Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalına davet edildi. Bu davetlere 26 taş ustası dönüş yaptı. Bölümümüze başvuran taş ustalarına genel muayene yapıldı, akciğer grafisi çekildi ve solunum fonksiyon testleri uygulandı. Ayrıca çalışmaya hiçbir şikayeti olmayan sigara kullanmayan 27 sağlıklı grup dahil edildi. Bulgular: Taş ustaları ile kontrol grubu arasında solunum fonksiyon testinin parametreleri karşılaştırıldığında; Kontrol grubunda FEV1 değeri 108,92±8,35 idi, taş ustalarında ise 90,00±25,93 idi ve kontrol grubuna göre daha düşük olup istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,001) Kontrol grubunda FEV1/FVC değeri 115,62±6,22 idi, taş ustalarında ise 106,23±9,89idi ve kontrol grubuna göre daha düşük olup istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,000) Sonuç: Sonuç olarak, solunum fonksiyon testlerinde ustalar ile kontrol grubunun solunum fonksiyon testleri arasında anlamlı bir fark vardı. Taş işçilerinde daha ileri araştırmalar yapmak ve çalışırken gerekli önlemleri almak uygun görülmüştü Anahtar Kelime: Taş ustaları, Silikozis, Solunum Fonksiyon Testi
Özet (Çeviri)
Aim: These stones, which are easily processed in Şanlıurfa and hardened after a period of quenching and called as“havara dash”among the people, have been processed by stone masters to be used in various structures and building elements such as places of worship, fountains, bridges and tombstones throughout history. It was used comfortably. It is known that pneumoconiosis is an occupational disease for a long time and the disease continues to cause problems both in industrialized and industrialized countries. While the three industrial minerals (asbestos, coal and slime) that cause this disease can not be denied its place and importance in the industrial sector, many people, especially those working in mines, continue to be victims of this danger. We aimed to evaluate respiratory symptoms and functions in aviation masters in Şanlıurfa headquarters and districts. Method: Half of the patients had respiratory symptoms. Coughing and shortness of breath were prevalent in respiratory symptoms. According to the ILO classification, an increase of 0/1 p dansity was detected in 8 of the cases. Stone masters working in the provinces and districts of Şanlıurfa were invited to the Harran University Medical Faculty Hospital Chest Diseases Branch Office by visiting the work environments one by one and informing about the occupational diseases and risks and the importance of the necessary controls. These invitations made 26 stone master returns. General examinations were performed on stone masters who applied to the department, chest radiographs were taken and respiratory function tests were performed. Also included were 27 healthy non-smokers who had no complaints to work. Findings: When the parameters of the pulmonary function test were compared between the stone masters and the control group; In the control group, the FEV1 value was 108.92 ± 8.35, 90.00 ± 25.93 in the stone master and lower than the control group and statistically significant (p = 0.001) The FEV1 / FVC value in the control group was 115,62 ± 6,22 and 106,23 ± 9,89 in the stone workers group and lower than the control group and statistically significant (p = 0,000) Conclusion: As a result, there was a significant difference in respiratory function tests between the masters and the respiratory function tests. It was deemed appropriate to undertake further investigations and investigations in the Stone workers, and to take necessary precautions while working