Hashimato hastalığına bağlı hipotiroidik hastalarda nötrofil-lenfosit oranı ve vücut yağ oranının karşılaştırılması
Comparison of neutrofile-lymphocyte ratio and body oil rate in hypothyroidic diseases during hashimoto disease
- Tez No: 473863
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DURSUN ÇADIRCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hashimato tiroiditi, nötrofil lenfosit oranı, vücut yağ oranı
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Hashimoto hastalığına bağlı hipotiroidik hastalarda nötrofil lenfosit oranı ve vücut yağ oranının karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Yöntem: Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği ve Endokrinoloji polikliniğine Ekim 2016 ve Nisan 2017 tarihleri arasında başvuran, çalışmaya katılmayı kabul eden 29 HashimotoTiroiditi tanısı almış, klinik ve laboratuvar bulgularıyla hipotroidik olan hastalar ve kontrol grubu olarakta TSH düzeyini yükselttiği bilinen herhangi bir rahatsızlığı olmayan 29 sağlıklı kişilerden oluşturuldu. Çalışmaya dahil edilen tüm olgulara sosyodemografik veri formu uygulanıp, vücut analizi yapılıp boy, kilo, vücut yağ oranı, yağsız vücut kitlesi, iç yağlanma, bazal metabolizma hızı, vücut sıvı oranı hesaplandı ve tüm olgulardan 3-4 cc venöz kan örneği alınıp hemogram, TSH, sT3, sT4, Anti-TPO bakıldı. Bulgular: Hasta grubunun genel yaş ortalaması 35.9 (yıl), kontrol grubunun ise genel yaş ortalaması 29.7 (yıl) idi. Hastaların 24 ü kadın 5 i erkek, kontrol grubunun ise 23 ü kadın 6 sı erkek popülasyondan oluşmaktadır. Hastaların %86 sında Anti-TPO pozitifdi. Hastaların en sık başvuru yakınması boyunda şişlik olup, olguların fizik bakıda guatr (%55.7), güçsüzlük (%40), kilo artışı (%30), soğuğa tahammülsüzlük (%13,8) ve saçta kuruluk (%12,5) bulunmuştur. 22 hastada yapılan USG de hastaların 19 (%90) unda tiroid eko şiddeti azalmış, 10 (%45) unda ince fibröz bantlar saptanmış ve 12 (%54) sinde grade II patern vaskülarite artışı saptanmıştır. Hasta ve kontrol grubunda VKİ açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Bakılan vücut yağ oranı, yağsız vücut kitlesi, iç yağlanma, sıvı oranı ve bazal metabolizma hızı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). HT hasta ve kontrol grubunda erkek hastalar çıkarılarak bakılan NLO, yağ oranı, yağsız kütle, iç yağlanma her iki grup arasında anlamlı fark saptandı ( sırasıyla p:0.025, p:0.002, p:0.002, p:0.006). NLO hasta grubunda kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük saptandı. Hasta ve kontrol grubunda vücut yağ oranı ile NLO arasında anlamlı fark saptanmadı. Yağ oranı ile VKİ arasında hashimato grubunda pozitif yönde korelasyon saptanırken kontrol grubunda anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Ayrıca iki grup arasında NLO değeri ile yağsız kütle, TSH, VKİ, iç yağlanma, sıvı oranı ve yaş parametreleri arasında korelasyon analizi yapıldı ve her iki gruptada NLO ile diğer parametreler arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. Sonuç: Hashimoto tiroiditi olguları polikliniğe gelen hastalardan rastgele toplanmış olup diğer çalışmalarla uyumlu olarak çoğunlukla kadın hastalarda görülmektedir. HT li kadın hastalarda vücut yağ oranı çok yüksek bulunmuştur. NLO değeri hastalarda kontrol grubundan daha düşük bulunmuştur. Fakat bu çalışmada NLO ile vücut yağ oranı arasında ilişki saptanmamıştır. NLO nun olgu grubunda düşük çıkmış olması ve literatürde çalışmamı destekleyen herhangi bir çalışmanın olmaması bize bu konuda daha fazla hasta sayılı prospektif çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is aim ed to compare neutrophil lymphocyte ratio to body fat ratio among the patients who has hpotiroidic iliness related to Hashimoto illness. Method: It was formed with 29 patients with Hashimoto thyroiditis who applied to Harran University Medical School Family Medicine and Endocrinology clinic between October 2016 and April 2017, agreed to participate in the study, hypothyroidized with clinical and laboratory findings and 29 healthy people without any known iliness that increase TSH level. Sociodemographic data form was applied to all the cases included in the study and body analysis was done to calculate height, weight, body fat ratio, lean body mass, internal fat, basal metabolic rate, body fluid ratio and hemogram, TSH, sT3, sT4, Anti-TPO were analyzed by taking 3-4 cc venous blood samples from al cases. Findings: The average age of the patient group was 35.9 (years) and the averageage of the control group was 29.7 (years). The patients were consisted of 24 male and 5 female, and the control group was consisted of 23 male and 6 female populations. Anti-TPO was positive in 86% of the patients. The most frequent complaint of the patients was lump on the neckand also goitre (55.7%), weakness (40%), weightgain (30%), intolerance to cold (13.8%) and hairdryness (12.5%) were found in the physical examination of the patients. Bylooking at the USG applied to 22 patients; in 19 patients (90%) thyroid echo severity was decreased, in 10 patients (45%) thin fibrous bands were detected and in 12 patiens (54%) grade II pattern vascularity increase was detected. No significant difference was found in the patient and control group regarding VKI (p> 0.05). There was no statistically significant difference between body fat ratio, fat free body mass, internal fat, fluid ratio and basal metabolic rate (p> 0.05). NLO, fat ratio, leanmass, and internal fat were significantly different between in women with HT group and control group (p:0.025, p:0.002, p:0.002, p:0.006). NLO was statistically significantly lower in the patient group than in the contro lgroup. There was no significant difference between body fat ratio and NLO in the patient and control group. However, there was also a correlation analysis between NLO value and leanmass, TSH, VKI, internal fat, fluid ratio and age parameters between the two groups and there was no significant correlation between NLO and other parameters in both groups. Results: Hashimoto thyroiditis cases were randomly collected from the patients who came to the polyclinic and are seen mostly in female patients in accordance with other studies. It was found that the body fat ratio in women with HT is very high. NLO value was found to be lower in patients than in control group. However, there was no relationship between NLO and body fat ratio could be seen in this study. NLO be significantly lower in the case group and the absence of any studies to supportmy studies in the literature show us that there is need for further prospective study of patients numbered about it. KeyWords: Hashimoto thyroiditis, neutrophil lymphocyte ratio, body fat ratio