Varis tedavisi olan hastalarda yaşam kalitesinin incelenmesi
Evaluation of preoperative and postoperative survival of patients with varicose veins
- Tez No: 473869
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF DİRİMEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Venous insufficiency, quality of life, varicose veins, nursing care, compression stockings
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Varis problemi, bireylerde görsel sorun oluşturmanın yanı sıra; bireylerin günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmelerine de engel olmakta ve yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilemektedir. Günümüzde, varis tedavisinde minimal invaziv işlemler sıklıkla kullanılmakta ve bireylerin yaşam kalitelerini olumlu yönde etkilemektedirler. Araştırma, varis problemi olan hastaların minimal invaziv işlem öncesi ve sonrası yaşam kalitelerindeki değişimi belirlemek amacıyla, kesitsel tipte bir araştırma olarak gerçekleştirildi. Araştırma, 16.05.2016-30.03.2017 tarihleri arasında minimal invaziv işlemler ile ameliyat olan 150 hastanın ameliyat öncesi ve sonrası yaşam kaliteleri değerlendirilerek karşılaştırıldı. Veriler, SPSS 22.0 programında hastaların sosyo-demografik ve klinik özelliklerinin incelenmesinin (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart Sapma) yanı sıra normal dağılımın incelenmesi için de Kolmogorov -Smirnov dağılım testi kullandı. İki grup arasında, niceliksel verilerin karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi kullanıldı. İkiden fazla grup arasında, normal dağılım göstermeyen parametrelerin karşılaştırmalarında Kruskal Wallis testi ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Mann Whitney U testi kullanıldı. Wilcoxon işaret testi, iki grup arasında parametrelerin karşılaştırmalarında kullanıldı. Elde edilen bulgular 0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi. Araştırmada, kadınlarda, 51-60 yaş arası bireylerde, BKİ>30 olan bireylerde, gebelik öyküsü olan bireylerde varis görülme oranının daha yüksek olduğu ve yaşam kalitesi düzeylerinin daha düşük olduğu saptandı. Ayrıca minimal invaziv işlemler ile ameliyat olan hastalarda; ameliyat sonrası hastalığın klinik şiddetinin azaldığı ve yaşam kalitesinin olumlu yönde düzeldiği gözlemlendi. Anahtar Kelimler: Venöz yetmezlik, yaşam kalitesi, varis, hemşirelik bakımı, varis çorabı
Özet (Çeviri)
The problem of varicose veins, as well as creating visual problems for individuals, It also impedes the fulfillment of individuals' daily life activities and affects their quality of life negatively. Nowadays, minimally invasive procedures are frequently used in variceal therapy and affect the quality of life of the individual positively. Research to determine the change in quality of life before and after minimally invasive procedures in patients with varicose veins problems, was conducted as a cross sectional study. The study of 150 patients with preoperative surgery with minimally invasive procedures, and quality of life after the date between 16.05.2016-30.03.2017 were evaluated and compared. The data used the SPSS 22.0 program to examine the socio-demographic and clinical characteristics of the patients (Frequency, Percentage, Mean, Standard deviation) as well as normal distribution in the Kolmogorov-Smirnov distribution test Kolmogorov-Smirnov distribution test. Both of groups, the Mann Whitney U test was used for comparison of quantitative data. The Kruskal Wallis test was used to compare the parameters with no normal distribution, and the Mann Whitney U test was used to determine the group that caused the difference. Wilcoxon signed rank test was used for comparison between two groups of parameters. The findings were evaluated at the 0.05 significance level. In the study, it was determined that women, individuals aged 51-60 years, the ones with BKI> 30, and individuals with pregnancy stories had a higher prevalence of variceal disease and lower quality of life. In addition, for patients with minimally invasive procedures, the clinical severity of the illness decreased and the quality of life improved in the positive direction during the post operation period.