Primer venöz yetmezlik hastalarında endovenöz varis tedavisinin hasta memnuniyeti üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the endovenous varicose therapies for patient satisfaction in primary venous insufficiency
- Tez No: 389877
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN BOZOĞLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Primer venöz yetmezlik, EVLA, EVRFA, Primary venous insufficiency, EVLA, EVRFA
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Yüzeyel venöz yetmezlik, variköz venler ile ilişkili genellikle asemptomatik seyreden ancak ağrı, kaşıntı, ödem, ciltte renk değişiklikleri ve açık ülserlere neden olabilen yaygın bir problemdir. Kronik venöz yetersizlik (KVY) bireylerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilen, epidemiyolojik ve sosyoekonomik sonuçlarıyla önemli bir klinik durumdur. Bu çalışmada amacımız, kozmetik sorunların yanında, yüksek prevalansı, tanı ve tedavi maliyeti, belirgin işgücü kaybı ve hastanın yaşam kalitesi üzerinde yaptığı etkilerle epidemiyolojik ve sosyoekonomik açıdan önemli bir klinik durum olan primer venöz yetmezliğin tedavisinde endovasküler lazer ablasyon (EVLA) ve endovenöz radyofrekans ablasyon (EVRFA) ile endovenöz olarak tedavi edilen hastaların erken dönem memnuniyetinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metod: Kalp ve damar cerrahisi kliniğine başvuran safenofemoral bileşke düzeyinde yetmezliği olan ardışık 60 primer venöz yetmezliği olan varis hastası çalışmaya dahil edildi. Bu hastalara EVLA veya EVRFA işlemi uygulandı. Hastaların işlem öncesinde klinik şikâyet ve bulgularının puanlaması sistemine dayanan VCSS değerleri kaydedildi. Hastalar işlem öncesinde CEAP göre klinik, etiyolojik, anatomik ve patofizyolojik açıdan sınıflandırıldı. Hastalar işlem sonrası 1. hafta değerlendirildi. Majör ve minör komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular: Çalışmamız semptomatik primer venöz yetmezlik tanısı konulup, EVLA veya EVRFA ile endovenöz olarak tedavileri uygulanmış, yaşları 26 ile 66 arasında değişmekte, 26'sı erkek 34'ü kadın toplam 60 hastadan oluşmaktaydı. Venöz yetmezlik tanısı esnasında ekstremitelere yönelik yapılan CEAP klinik sınıflama değerlendirmesi sonucunda 4 ekstremitede C1 (%6,6), 5 ekstremitede C2 (%8,3), 38 ekstremitede C3 (%63,3), 10 ekstremitede C4 (%16,6 ), 3 ekstremitede ise C5 (%5) olarak saptandı. 60 ekstremitenin tamamında (%100) primer etiyoloji mevcuttu. 60 ekstremitenin tamamında (%100) patofizyoloji reflüye bağlıydı. Tanı esnasında tüm hastalarda ekstremitelere yönelik yapılan VCSS değerleri 4-14 arasında olup, EVRFA tedavisi uygulanmış 31 hastanın VCSS değerleri 4-13 arasında, EVLA tedavisi uygulanmış 29 hastanın VCSS değerleri ise 4-14 arasında idi. Anket sonuçlarına göre işlem esnasında ağrı 1-3 arasında, işlem sonrası ağrı 1-2 arasında, işlem sonrası analjezik ihtiyacı 1-3 arasında, günlük aktivitelere dönüş 0-3 gün arasında, işe başlama süresi 0-5 gün arasında, işlem yapılan bacakta kızarıklık 1-2 arasında, işlem yapılan bacakta şişlik 0-1 arasında ve işlem yapılan bacakta morarma 0-1 arasında olarak tespit edildi. İşlem yapılan hastalarda majör komplikasyon olarak DVT, pulmoner emboli, cilt yanığı vb. saptanmadı. Minör komplikasyon olarak iki hastada tromboflebit, bir hastada parestezi izlendi. Tüm hastalar medikal tedavi ile kontrol altına alındı. Minör komplikasyon oranı %5 olarak bulundu. Sonuç: Minimal invaziv, komplikasyon oranları oldukça düşük, hastalar tarafından kolaylıkla kabul edilebilir ve yüz güldürücü sonuçlarıyla etkili ve güvenli olarak düşündüğümüz EVLA ve EVRFA yönteminin yüzeyel venöz yetmezlik ve buna bağlı gelişen varislerin tedavisinde yakın zamanda tamamıyla geleneksel cerrahi yöntemlerin yerini alacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Objective: Superficial venous insufficiency are common problems related to varicose veins that are usually asymptomatical but causing pain, itching, color changes on skin and open ulcer. Cronic venous insufficiency can have negative effects to the quality of life and cause socioeconomical and epidemiological problems. The purpose of this study is to evaluate the satisfaction of patients that are cured from primer venous insufficiency that couses cosmetic problems along with high prevelance, negative effect on quality of life and loss of labour by using Endovenous Laser Ablation (EVLA) and Endovenous Radiofrequency Ablation (EVRFA). Material & Method: 60 primer venous insufficency patients with Saphenofemoral junction insufficency that applied to cardio vascular clinic were included. These patients were applied EVLA or EVRFA procedures. Patients' VCSS values that is based on assesment of pre-procedure clinical complaints and symptoms were recorded. Patients were classified before procedure according to CEAP, clinically, anatomically, physiopathologically and etiologically. Patients were evaluated for 1 week. Major and minor complications were noted. Results: Our study group consisted of 60 patients diognosed with symptomatic primer venous that were applied EVLA or EVFRA, of which 26 were male, 34 were female with ages between 26 to 66. During venous insufficency diagnosis CEAP classifications of extremities; 4 extremities had C1 (%6.6), 5 extremities had C2 (%8.3), 38 extremities had C3 (%63.3), 10 extremities had C4 (%16.6), 3 extremities had C5 (%5) .All 60 extremities had primer etiology (%100). All of them had reflux pathology. During diagnosis, extremities VCSS values were between 4-14. 31 patients that were applied EVFRA had VCSS values between 4-13 and 29 patients that were applied EVLA had VCSS values between 4-14. Survey results showed pain during operation was between 1-3, pain after operation between 1-2, analgesic requirement after operation was between 1-3, returning to daily activites was between 0-3 days, returning to work was between 0-5 days, erythema on the leg procedure applied was between 1-2, edema was between 0-1 and ecchymosis was between 0-1. There were no major complications like deep vein thrombosis, pulmonary embolism, burns etc, seen on patients went through the procedures. 3 patiens showed minor complications, 2 patients thrombophlebitis and single patient showed paresthesia. All patients were controlled with medication. Minor complication ratio was noted as %5. Conclusion: We believe, with minimal invasive, very low complication rate, patient friendly, satisfactory results, effective and safe EVLA and EVRFA technics will in close future replaced conventional surgery method for treatment of venous insufficency related varicose veins.