Diastolik kalp yetmezliği olan hastalarda plasma corin seviyesi
Plasma corin levels in diastolik heart failure
  1. Tez No: 473939
  2. Yazar: DOĞUKAN YASİN YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BALIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Korunmuş ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği, plasma corin, NT PRO BNP, biomarker, morbidite, Heart failure with preserved ejection fraction, plasma corin, NT Pro-BNP, biomarker, mortality
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Kalp yetmezliği tanısı alan hastaların yaklaşık yarısının sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunun normal veya normale yakın olduğu bilinmektedir. Günümüzde bu durum“korunmuş ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği”olarak adlandırılır. Bu hastalarda ölüm ve morbidite oranlarının yüksek olmasına karşın herhangi bir farmakolojik tedavi seçeneğinin hastalığın seyrini değiştirebildiği henüz gösterilmiş değildir. Korunmuş ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği, sıklığı giderek artan, önemli bir morbidite ve mortaliteye sahip ciddi bir sağlık problemidir.. Gelişen teknoloji ve bilimsel anlamda yapılan çalışmalar neticesinde, moleküler diagnostik sistemler, birçok görüntüleme yöntemlerinin önüne geçmiştir veya bu konuda aşama kaydetmiştir. Kalp yetmezliği bulunan ve ejeksiyon fraksiyonu > %50 olan hastalarda Pro-BNP seviyesinin yüksek, plasma corin seviyesinin, semptomdan bağımsız olarak düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Fakat yaptığımız çalışmada özellikle korunmuş semptomatik ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği hastalarında yaş, cinsiyet ve BMI'den bağımsız olarak plasma corin seviyesinin daha düşük olduğunu tespit ettik. Buna bağlı olarak, korunmuş ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliğinde, plasma corinin marker olarak kullanılabileceği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PLASMA CORIN LEVELS IN DIASTOLIK HEART FAILURE It is known that in half of the patients that are diagnosed with HF, left ventricles fraction is normal or almost normal. Although the rates of mortality and morbidty in these patients are high, it isn't indicated that any pharmacological cure has changed the process of the disease. Heart failure with preserved ejection fraction is a serious heart problem that has an important morbidity and mortality. Owing to the developed technology and scientific studies, molecular diagnostic systems have developed so much. In the patients with HF and whose ejection fraction is >%50, Pro-BNP level is high but plasma corin level is low, irrelevant from the symptoms. But according to our study, in the patients especially with preserved symptomatic ejection fraction, irrelevant from age, sex and BMI, it is found out that plasma corin level is lower. Therefore we concluded that in the patients with heart failure with ejection fraction, plasma corin can be used as a biomarker.