Enfekte yara modeli oluşturulmuş ratlarda ankaferd ile amoksisilin klavulanik asidin greft sağ kalımı üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of ankaferric and amoxycylene klavulanic acidine graft on the right range of infectional wound models
- Tez No: 473938
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ BAL
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
 - Anahtar Kelimeler: Yara İyileşmesi, Epitelizasyon, Ankaferd
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Fırat Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 75
Özet
Deri vücudumuzun dış yüzeyini tamamen kaplayan, iç ve dış ortam arasında bir geçirgenlik engeli oluşturan vucudun en büyük organ sistemidir. Vucut ısısını ayarlar, boşaltım ve solunuma yardımcı olur. Derinin bu fonksiyonlarının çeşitli etkenler sonucu kaybı ile beraber canlılarda akut veya kronik yaralar meydana gelir. İnsanlarda oluşan açık yaraları kapatmak için birkaç tedavi yöntemi vardır. Yaranın kendiliğinden iyileşmeye bırakılması, dikiş vb. uygulamalar ile yara dudaklarının uç uca getirilmesi, flep veya greft gibi doku aktarımları ile yara onarımı yapılarak yara iyileşmesi sağlanabilir. Yara iyileşmesini hızlandırmak amaçlı bir çok ajan üzerinde çalışma yapılmaktadır. Bu ajanlarlar arasında bitkisel özlü olanlar dikkati çekmektedir. Çalışmamızda anitbakteriyel etkisi olduğu bilinen bir bitkisel karışım olan Ankaferd'in enfekte yaranın deri grefti ile kapatılması sonrası yara iyileşmesi üzerine etkisini inceledik. Deneysel çalışma Kontrol, Amoksisilin Klavulanik Asid Kontrol ve Ankaferd olmak üzere 3 grupta toplam 24 adet sıçan üzerinde gerçekleştirildi. Deneklerin sırtlarında 2x2 cm'lik cilt defektleri oluşturuldu. İlk gün tüm yaralar Staphilococcus aureus bakterisi ile enfekte edildi. 2.gün kontrol grubunda ilaç uygulaması yapılmadan, Ankaferd grubunda ise yara yerine Ankaferd uygulanarak, sırt bölgesinden alınan deri greftleri ile greftlendi. Amoksisilin klavulanik asit grubuna 7 gün boyunca oral gavaj ile Amoksisilin-klavulanik asit verildi. Deney sonrası 7.gün biyopsiler alınarak değerlendirmeler yapıldı. Histolojik değerlendirmede kontrol ve deney grupları reepitelizasyon, granulasyon dokusu oluşumu, kollajen birikimi, inflamasyon şiddeti, anjiogenezis ve ülser bakımından karşılaştırıldı. Yara iyilleşmesi açısından kontrol grupları ve ankaferd grubu arasında istatistiksel açıdan anlamlı sonuç bulunamadı. Sonuç olarak yaptığımız çalışmada ankaferd'in antibakteriyel etkisinin olduğunu gösteren çalışmaları destekleyici sonuçlara ulaşılamadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF THE EFFECTS OF ANKAFERRIC AND AMOXYCYLENE KLAVULANIC ACIDINE GRAFT ON THE RIGHT RANGE OF INFECTIONAL WOUND MODELS The skin, which completely covers the external surface of our body and creates a permeability barrier between the internal and external environment, is the largest organ system of the body. It adjusts body temperature, aids in excretion and respiration. With the loss of these skin functions due to various factors, acute or chronic wounds occur. There are a few treatment methods in order to cover open wounds in human. Wound healing can be enabled by letting the wound heal spontaneously, by bringing the wound flaps together with applications such as stitch etc.,and by performing wound repair with tissue transfers such as flap or graft. The studies on numerous agents are being conducted with the aim of accelerating wound healing. Among these agents, herbal extracts draw attention. In our study, we investigated the effect of Ankaferd, a herbal mixture known to have an antibacterial effect, on wound healing after the infected wound was covered with a skin graft. An experimental study was carried out on 24 rats including three groups namely, the control, Amoxicillin Clavulanic Acid control and Ankaferd groups. Skin defects measuring 2x2 cm were created back of the subjects. On the first day, all wounds were infected with Staphylococcus aureus bacteria.On the second day, skin grafting was performed on the wounds of the control group without using any medication whereas Ankaferd was administered on the wounds of the Ankaferd group. Amoxicillin-clavulanic acid was administered via oral gavage to the amoxicillin-clavulanic acid group for seven days. After the experiment, on the seventh day, the biopsies were taken and findings were evaluated macroscopically and histopathologically. In histological examination, the control and experimental groups were compared in terms of reepithelization, granulation tissue formation, collagen accumulation, inflammation severity, angiogenesis, and ulcer. No statistically significant result was found between the control and Ankaferd group in terms of wound healing.