Karbonmonoksit zehirlenmesi olan hastalarda nitrozatif stres ve oksidatif DNA hasarının araştırılması
Investigation of nitrosative stress and oxidative DNA damage in patients with carbon monoxide poisoning
  1. Tez No: 473987
  2. Yazar: FATMA MIDIK ERTOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYİTHAN TAYSI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Carbon Monoxide Poisoning, oxsidative stress, nitrosative stress, nitric oxide, peroxynitrite, 8-OH deoksiguanosine
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Akut karbon monoksit (CO) zehirlenmesi erken ve geç dönemde gerçekleşen olumsuz etkileri sebebiyle ölümle sonuçlanabilen zehirlenmelerde ilk sırada yer alır. CO'e maruz kalınan süre, ortamdaki CO konsantrasyonu, solunan hava miktarı, bireyin sağlık durumu ve kendine özgü metabolizması akut CO zehirlenmesinin derecesini belirler. Bu çalışmada CO zehirlenmesi olan hastaların serumlarında nitrik oksit sentaz (NOS) aktivitesi, nitrik oksit (NO ● ), peroksinitrit (ONOO – ) ve 8-OH deoksiguanozin (8-OHdG) seviyelerini ölçmeyi amaçladık. Çalışmaya 36 hasta ve 20 sağlıklı kişi dahil edildi. NOS, NO ● , ONOO – ve 8-OH deoksiguanozin (8-OHdG) sonuçları değerlendirildiğinde tedavi öncesi ve sonrası değerler kontrol grubuyla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edildi. Ölçülen tüm parametrelerde, tedavi öncesi değerleri tedavi sonrası değerlerle karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı biçimde yüksek idi. Sonuçlarımız CO zehirlenmesinde nitrozatif stresin ve oksidatif DNA hasarının arttığını ve uygulanan tedavinin yanında uygun antioksidan maddelerin ilavesinin faydalı olacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Acute carbon monoxide poisoning is the primary toxicity that leads death due to early and late effects. Exposure time, amount of CO in the environment, amount of inhaled air, health statue of the person and personal recovery metabolism detect degree of acute CO toxicity. In this study, we aimed to observe the correlation between patient's clinical conditions and elevated brain damage parameters for patients whose consciousness affected by CO toxicity. For this purpose 36 patients 20 healthy volunteers as a control group were included in the study. So that, we investigated levels of nitric oxide (NO ● ), peroxynitrite (ONOO – ) and activities of nitric oxide synthase (NOS), 8-OH deoksiguanosine (8-OHdG). In conclusion, NO • , ONOO – , 8-OHdG levels and NOS activities were statistically significantly increased when the control group was compared with the pre-treatment group and post-treatment group. And also all parameters levels were statistically significantly compared to pre-treatment group and post- treatment group. Our findings show that nitrosative stress and oxidative DNA damage are increased in CO poisoning and that the addition of appropriate antioxidant substances in addition to the applied treatment will be beneficial.