Total kafa ışınlaması yapılan sıçanların tükürük bezinde oksidatif/nitrozatif stres üzerine çörek otu yağının etkisinin araştırılması
The investigation of the effect of nigella sativa oil on oxidative/nitrosative stress in the salivary gland of rats exposed to total cranial irradiation
  1. Tez No: 473986
  2. Yazar: SALEH MOUKET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYİTHAN TAYSI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Radyasyon, Radyoterapi, Çörek otu, Oksidatif stres, Nitrostatif Stres, Radiation, Radiotherapy, Black seed, Oxidative stress, Nitrozatif stress
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma sıçanlarda radyoterapiyle oluşan serbest radikallerin zararlı etkilerinin önlenmesinde çörek otu yağının koruyucu etkilerinin tespit edilmesine yönelik deneysel bir çalışmadır. Çalışmada ortalama ağırlıkları 200 ± 20 gram arasında olan 36 adet Wistar-Albino cinsi erkek sıçan kullanılmıştır. Çalışmada 2 kontrol grubu ile 2 de deney grubu oluşturulmuştur. Çalışmada her bir grupta nitrik oksit sentaz (NOS), nitrik oksit (NO•), peroksinitrit (ONOO-), malondialdehit (MDA) ve ksantin oksidaz (XO) değerleri araştırılmıştır. Çalışmadan elde edilen değerler SPSS for Windows version 22 paket programı ile analiz edilmiştir. Yapılan istatistiksel analizler neticesinde iyonize radyasyon verilen grupta NO, ONOO-, MDA düzeyleri, NOS ve XO aktiviteleri diğer tüm gruplarla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edildi. Bununla birlikte ÇOY verilen grubun kontrol grubunda NOS ve NO değerlerinin diğer gruplardan daha düşük olduğu, ONOO- ve MDA değerlerinin ise daha yüksek olduğu, gruplar arasındaki farkın anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Elde ettiğimiz bulgular çörek otu yağının sıçanlarda radyasyona bağlı tükürük bezinde oluşabilecek oksidatif hasara karşı antioksidan etksinin olduğu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study is an experimental study conducted to determine the protective effects of black seed oil in the prevention of harmful effects of free radicals generated by radiotherapy in rats. In the study, 36 male Wistar-Albino rats weighing 200 ± 20 grams were used. In the study, 2 control groups and 2 experimental groups were formed. In the study, nitric oxide synthase (NOS), nitric oxide (NO•), peroxynitrite (ONOO--), malondialdehyde (MDA) and xanthine oxidase (XO) values were investigated in each group. The values obtained from the study were analyzed with SPSS for Windows version 22 package program. As a result of the statistical analyses it has been determined that NOS, NO, peroxynitrite, malondialdehyde (MDA) and xanthine oxidase (XO) values were found to be significantly higher in ionized radiation group than all the groups. On the other hand NOS and MDA values were higher in the control group given black seed oil than the other groups, if the ONOO-- and MDA were higher, the differece between the groups was not significant. Considering these results, it can be said that the oil of black seed oil is antioxidantly effective as radioprotective agent.