Epilepsi hastalarının tedaviye uyumları ve etkileyen faktörler
The treatment and the effectiveness factors of epilepsy patiens
- Tez No: 474009
- Danışmanlar: PROF. DR. NİMET OVAYOLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, tedaviye uyum, etkileyen faktörler, hemşirelik, Epilepsy, treatment compliance, effective factors, nursing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma; epilepsili hastaların ilaç tedavisine uyumu ve etkileyen faktörleri incelemek amacıyla, Mart 2017–Haziran 2017 tarihleri arasında, bir devlet hastanesinin nöroloji polikliniğine başvuran hastalar ile tanımlayıcı olarak yapıldı. Örneklemi belirlemek için yapılan güç analizi sonucu 325 epilepsili hasta araştırma kapsamına alındı. 18 yaş üstü olan, iletişim kurulabilen, çalışmaya katılmayı kabul eden, epilepsi tanısıyla izlenen, antiepileptik tedavi alan, psikiyatrik sorunu olmayan tüm hastalar çalışmaya dâhil edildi. Veri toplama aracı olarak literatür bilgisine dayalı hazırlanan soru formu ve Morisky uyum ölçeği kullanıldı. Çalışmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Pearson Ki-Kare ve Fisher Exact testleri kullanıldı. Hastaların %58.2'sinin erkek, %28.5'inin üniversite mezunu, %32.3'ünün işsiz, %47.7'sinin hastalık süresinin 10 yıldan fazla olduğu, %40.6'sının tek ilaç kullandığı, %82.5'inin düzenli kontrole gittiği ve %59.7'sinin nöbet sıklığının ayda birden az olduğu saptandı.Hastaların %27,7'sinin yüksek, %58,5'inin orta ve %13,8'inin düşük düzeyde tedaviye uyum gösterdiği belirlendi.Hastaların yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, meslek, yaşanılan yer ve ekonomik durumunun tedaviye uyum düzeyini etkilediği tespit edildi.Ayrıca hastalık süresi, hastalıkla ilgili bilgi alma, tıbbi tedavi dışında başka bir yöntem kullanma, kontrole gitme, kullanılan antiepileptik ilacın adını ve sayısını bilme, ilaç hakkında bilgi alma, ilaçla ilgili sorun yaşandığında yapılan girişim, ilaç düzeyini ölçtürme ve son bir yılda geçirilen nöbet sayısı ile tedaviye uyum düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu belirlendi. Elde edilen bu sonuçlar doğrultusunda hastaların tedaviye uyum düzeylerinin ve etkileyen faktörlerin analiz edilerek, olumsuzlukların giderilmesine yönelik girişimlerin yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This work; performed between March 2017 and June 2017 with the patients who applied to the norology policinics of state hospitals; in order to investigate compliance with drug treatment of epilepsy patients and factors affecting the treatment. 325 epileptic patients were included in the study as a result of power analysis that defined the. All patients who were over 18 years old, able to communicate, agreed to participate in the study, followed up with epilepsy, receiving antiepileptic treatment, and who had no psychiatric problems were included in the study. The questionnaire based on literature knowledge and Morisky compliance scale were used as data collection tools. Pearson Chi-square and Fisher Exact tests were used to evaluate the data obtained from the study. It was found that 58.2% of the patients were male, 28.5% were university graduates, 32.3% were unemployed, 47.7% had more than 10 years of disease, 40.6% had single medication, 82.5% went to regular checkup and 59.7% was determined that the frequency of seizures was less than once a month. It was determined that 27,7% of the patients' adaptation to the treatment was high, 58,5% was medium and 13,8% were low level of treatment. It was determined that the age, gender, education, occupation, place of living and economic situation of the patients affected the level of compliance with the treatment. In addition, the duration of the illness, taking information about the disease, using a method other than medical treatment, going to the check-ups, knowing the name and number of the antiepileptic drug used, getting information about the drug, kinds of attempts when there is a problem with the drug, measuring the drug level and number of seizures during the last one year; all was found to be significant to the level of compliance with the treatment. In the light of these results, it can be suggested to make attempts to eliminate the negativities by analyzing the compliance levels of the patients and the affecting factors.