Orta öğretim öğrencilerinin serbest zamanlarını değerlendirmelerinin öğrenmeye ilişkin tutumlarına etkisi
The effect of secondary education student's assesment of free times on the toward learning
  1. Tez No: 474017
  2. Yazar: ELİF AYTAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ABAKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest zaman, öğrenci, eğitim, öğrenme, Free Time, Student, Education, Learning
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu araştırma, Adıyaman ilinde öğrenim gören ortaöğretim öğrencilerinin serbest zaman alışkanlıkları ile öğrenmeye ilişkin tutumlarının ele alındığı betimsel bir araştırmadır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak“Öğrencilerinin Serbest Zaman Alışkanlıkları ile Öğrenmeye İlişkin Tutum Ölçeği”kullanılarak nicel veriler toplanmıştır. Ortaöğretim öğrencilerinden toplanan veriler, öğrencilerin kişisel özelliklerine ve araştırmada ele alınan diğer değişkenlere göre analiz edilerek raporlaştırılmıştır. Bu araştırmanın evrenini, Adıyaman ilindeki çeşitli ortaöğretim okullarında öğrenim gören öğrenciler, örneklemini ise bu evren içerisinde basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 478 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrenmeye ilişkin tutum ölçeğinin alt boyutlarından Beklenti alt boyutu ile katılımcıların boş zamanlarında kitap okuyup okumamalar ve günlük internete ayırdıkları süre arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Bununla birlikte öğrenmeye ilişkin tutum ölçeğinin alt boyutlarından olan öğrenmenin doğası alt boyutu ile katılımcıların boş zamanlarında sinema veya tiyatroya gidip gitmemeleri ve öğrenim gördükleri sınıf arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra öğrenmeye ilişkin tutum ölçeğinin alt boyutlarından Kaygılanma alt boyutu ile katılımcıların evde ailesine yardımda bulunup bulunmaması ve cinsiyeti arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Ayrıca, öğrenmeye ilişkin tutum ölçeğinin alt boyutlarından Açıklık boyutu ile katılımcıların boş zamanlarda gazete ve dergi okuyup okumamaları arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Ancak katılımcıların boş zamanlarında spor yapıp yapmamaları ve boş zamanlarında kazanç sağlayıcı bir etkinlikte bulunup bulunmamaları arasında herhangi bir anlamlı farklılık tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
This research was a descriptive study discussing the attitudes of secondary education students studying in Adıyaman province towards free time habits and learning. In the research, quantitative data were collected using the data collection tool of“Attitude Scale Related to Free Time Habits and Learning of Students.”The data collected from the secondary education students were reported analyzing according to the personality properties of the students and other variables discussed in the research. During the statistical analyses, the statistical software for Social Sciences (SPSS 21.0) was benefited. The population of this research included students studying at various secondary education schools in Adıyaman province, and the study sample included 478 students chosen with simple random sampling method within this population. A significant difference was determined between Expectation sub-dimension of the attitude scale related to learning and participants' reading books in their free time and the time participants spent on the internet daily. Moreover, a significant difference was also determined between the Nature of Learning sub-dimension of the attitude scale related to learning and participants' going to the cinema or theatre in their free time and the level of grade they studied. A significant difference was found between Feeling Anxious sub-dimension of the attitude scale related to learning and participants' helping their family at home and gender, as well. Furthermore, a significant difference was also noticed between Clarity sub-dimension of the attitude scale related to learning and participants' reading newspapers and magazines in their free time. However, no significant difference was determined between participants' doing sports in their free time and performing any activity they would gain income.