Etnomatematik
Ethnomathematics
- Tez No: 474078
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Etnomatematik, Kültür, Matematik, Ethnomathematics, Culture, Mathematics
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı, matematiğin kültürel mirasını tanıtmak, matematik ve kültür arasındaki ilişkiyi ele alarak etnomatematiğe yönelik bilinç oluşturmaktır. Araştırmanın kapsamını geçmişten günümüze, sayı sistemleri, ölçü birimleri, mimari ve mühendislik, sanat, akıl oyunları ve tarım alanlarında, Anadolu'da ve Anadolu kültürünü yaşayan bazı bölgelerde etnomatematiğe yönelik dokümanlar oluşturmaktadır. Bu bağlamda konuyla ilgili olarak 86 fotoğraf seçilmiştir. Araştırmada, araştırılması hedeflenen etnomatematik kavramı hakkında bilgi içeren dokümanların yoruma açık olması nedeniyle, doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın birinci adımında, matematikle kültür arasındaki ilişki ele alınmıştır. İkinci adımında elde edilen bilgiler doğrultusunda, Anadolu'da ve Anadolu kültürünü yaşayan bazı bölgelerde etnomatematiğe ilişkin dokümanlara ulaşılmış ve kategorilere göre sınıflandırılmıştır. Sınıflandırılan bu dokümanlar etnomatematik açısından incelenmiş ve yöre halkının sözlü beyanlarına dayanarak yorumlanmıştır. Gerek literatür taraması sonucu elde edilen bilgilerin etnomatematik kapsamında incelenmesi, gerekse bu bilgilerden yola çıkılarak etnomatematiğe ilişkin dokümanların yorumlanmasında araştırma kapsamında yapılan çeşitli çalışmalardan yararlanılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda; matematikle kültürün etkileşim içinde olduğu, matematiksel düşüncelerin toplumlarda kültürel aktivitelerle belirlendiği görülmüştür. Bu bağlamda, insanların çevresindeki problemlere cevap olarak ortaya koydukları, duygu ve düşüncelerini yansıttıkları matematiksel düşüncelerini anlama ve açıklamada etnomatematiğin yadsınamaz bir gerçek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aims are to introduce cultural heritage of maths, consciousness to ethnomathematic by handling relationship between culture and maths. Up to now, numeretion, measurement units, engineering and architectural art, mind games on agriculture fields and documents related to ethnomathematics in Anatolia and where Anatolian culture is lived creat the scape of the research. In this context 86 photos were chosen. Document review method was used for his research because targeted research term ethnomathematics includes documents which are full of commantable information. In the 1st step, the relationship between maths and culture is issued. In the 2nd step, due to information, documents related to ethnomathematics in Anatolia and where Anatolian culture is lived were gathered and those were classified. Those documents were analyzed and commented with verbal comments of people living there. Both examination of information obtained after literature search within the space of ethnomathematics and interpretation of the documents related to ethnomathematics, various studies were used in the space of the research. As a result, interaction between maths and cultural activities shaped mathematical thoughts are seen. In this context, ethnomathematics being a reality was reached as a result by understanding and explaining reflected thoughts and emotions and setting as an answer for their problem between their enviroment.