Kutu borlama işlemi uygulanmış çeliklerin yüksek sıcaklık yorulma dayanımlarının incelenmesi
Investigation of fatigue strength of pack-borided steels at high temperatures
  1. Tez No: 474128
  2. Yazar: DİLEK ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELDA KAYRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kutu Borlama, Yorulma Dayanımı, Aşınma Dayanımı, AISI H13, AISI 4140 2017, 61 sayfa, Pack-Boriding, Fatigue Strength, Wear Resistance, AISI H13, AISI 4140 2017, 61 pages
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Dünya makine endüstrisinde aşınma kayıpları büyük önem arz etmektedir. Her yıl milyonlarca dolarlık mali kayba neden olmaktadır. Malzemelerin aşınma kayıplarının en aza indirgenmesi amacıyla yüzey işlemleri üzerine çalışmalar gün geçtikçe artmaktadır. Düşük maliyetlerinden ve kolay bulunabilirliklerinden dolayı termokimyasal yüzey işlemleri en ideal yöntemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Aşınma ve yorulma özelliklerinin arttırılmasına çok olumlu özellikler sağlayan borlama işlemi bu çalışmada kullanılan termokimyasal yüzey işlemidir. Bu çalışmada, AISI 4140 ve AISI H13 çeliklerine 900oC ile 950oC sıcaklıklarında 4 ve 6 saat sürelerde borlama işlemi yapılmıştır. Borlama işleminin ardından içyapı analizleri, sertlik, aşınma ve ısıl yorulma dayanımları ölçülmüştür. Özellikle borlamanın oda sıcaklığında ve 400 oC sıcaklıkta aşınma dayanımına etkisi incelenmiştir. Aynı zamanda borlamanın yüzeyde meydana gelen artık gerilmeler sayesinde yorulma dayanımını arttırdığı bilinmekte olup, borlamanın farklı ortam sıcaklıklarında yorulmaya etkisi incelenmiştir. Ayrıca yüksek sıcaklık uygulamalarında kullanılan sıcak iş takım çeliklerine alternatif olarak maliyeti daha düşük borlanmış AISI 4140 çeliği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Wear losses are the most important issue of the machinery industry in the world. This situation causes to financial losses of millions of dollars every year. Works on surface treatment are increasing day by day in order to reduce the wear loss of materials. Thermochemical surface treatments are the most ideal method because of their low cost and easy availability. The boriding process is the thermochemical surface treatment which increases wear and fatigue resistance of material used in this study. In this study, AISI 4140 and AISI H13 steels were borided at 900C and 950C for 4 and 6 hours respectively. Microstructures of steels analyzed, hardness, wear and thermal fatigue strengths were measured after the boriding process. Especially, the effect of boriding on the wear resistance was investigated at room temperature and 400 C temperature. At the same time, it is known that the boriding increases the fatigue strength against residual stress occurring on the surface. Therefore the effect of boriding has been investigated on the fatigue at different ambient temperatures. Also AISI 4140 steel has been recommended as an alternative to hot work tool steels used at high-temperature applications because of its lower cost.