Resim sanatında primitif eğilimler ve Art Brut
Primitive trends and Art Brut in painting Art
- Tez No: 474437
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NEVİN YAVUZ AZERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Primitivizm, Modern Art, Children Paints, Art Brut
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sanat, dış dünyada oluşan gelişimlerin ve değişimlerin yanı sıra kişinin kendi iç dünyasında yaşanan gelişim ve değişimlerin sentezi olarak düşünülebilir. Bu bağlamda eski çağlarda ilkel yaşam içinde hayatını sürdüren kişilerin çevresel, kültürel ve dinsel dışavurumların sembolik ifadeleriyle oluşan doğal imgelerin 20. yüzyıl modern sanatının yeni yönelimlere neden oluşu ve biçimsel olarak sanat üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Modern resim sanatının düşünsel alt yapısını oluşturmuş litaratürler araştırılarak temel düşünce ortaya konulmuştur. Modern resimde kabul gören primitif yaklaşımlarda biçimin sembolik kullanımı ve bu süreçteki renk, biçim ilişkisi analiz edilerek temel alındığı kültürün biçimleriyle karşılaştırılmıştır.“Resim Sanatında Primitif Eğilimler ve Art Brut”başlığında incelenmesi gereken Primitif eğilimler ve temellendiği kültürel ifadeler analiz edilerek resim sanatı örnekleri üzerinden sunulmuştur. Art Brut sanatında temel alınmış primitif ifade biçimleri, sanat olma eğilimindeki temel kaygı ve sonuçları ortaya konulmuştur. Bu bağlamda aynı gibi görünen fakat sanat olma kaygısından çok kendini ifade edebilme kaygısıyla yapılmış resim örnekleri yani eğitilmemiş, normal zihinsel faaliyetlere ulaşmamış çocukların resimlerinde ortaya çıkan naif, basit ve doğrudan algıyı içeren ifadelerde incelenerek Art Brut sanatının öncü anlayışıyla karşılaştırılıp sonuçları analiz edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Primitivizm, Modern Sanat, Çocuk Resimleri, Art Brut
Özet (Çeviri)
Art may be considered a synthesis of developments and changes around a person, as well as in his or her inner world. The study examines how natural impressions born out of symbolic expressions of environmental, cultural and religious manifestations by primitive people of ancient times gave rise to new trends in the 20th century modern art and affected art stylistically. It reveals the fundamental idea by exploring the literature that laid the intellectual foundation of modern painting art. Analysis of the symbolic use of form in modern painting's accepted primitive approaches, as well as color/form relationship in this process, provided a comparison with the forms of the culture it is based on. Primitive trends, which fall under“Primitive Trends and Art Brut in Painting Art,”and the cultural expression that builds a basis for them were examined and presented with examples from painting art. Primitive ways of expression that offer the basis for Art Brut, and central concerns and conclusions in its penchant to becoming an art were presented. The study analyzed ostensibly similar paintings – produced not for the sake of art, but with aspirations of self-expression – in other words, the expressions that embody the naïve, simple and direct perceptions that appear in the paintings of uneducated children who lack normal cognitive activity. It then interpreted the results by comparing them with Art Brut's pioneering approach.