Determination of total aflatoxin in packaged and unpackaged black pepper samples
Kapalı ve açık olarak satılan karabiber örneklerinde ki aflatoksin miktarlarının belirlenmesi
  1. Tez No: 474463
  2. Yazar: NUR SENA TOKDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSKENDER KARALTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Total aflatoxin, ELISA, Turkey, Black pepper, Total aflatoxin, ELISA, Turkey, Black pepper
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Aflatoksinler, insan ve hayvanlar uzerindeki etkileri nedeni ile büyük ekonomik kayiplara sebep olmaktadır. Burada uretimden tuketime kadar olan zincirde yer alan ciftci, besisi, tüccar, tüketici zarar görmekte hatta konu ülkesel boyutlara bile ulaşmaktadır. Yasal düzenlemeler doğrultusunda kabul edilen limitlerden daha yüksek değerlerde aflatoksin içeren gıda ve yemlerin tüketilmesine izin verilmemektedir. Üretim aşamasında, mevsimsel koşullara bağlı olarak boyutları artan veya azalan aflatoksin probleminde, kaliteyi iyileştirmeye yönelik bazı kültürel önlemler dışında kesin çözüm getirecek diğer yöntemlere de başvurulmalıdır. Bu çalışma İstanbul ilinde (Türkiye) piyasadan elde edilen paketli ve paketsiz olarak satışa sunulan karabiber örneklerindeki toplam aflatoksin miktarının belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. 20 farklı paketsiz karabiber örneği Mısır çarşısı ve Eminönü'ndeki farklı aktarlardan temin edilmiştir. 25 gr'lık paketler halinde hazırlanan örnekler birbiriyle kontamine olmayacak şekilde laboratuvarda incelenmiştir. 16 paketli karabiber örneği ise İstanbul çevresindeki aktar ve marketlerden alınarak 25 gr'lık örnekler halinde laboratuvarda incelenmiştir. Bütün örneklerdeki toplam aflatoksin miktarını belirlemek için Romer marka AgraQuant Total Aflatoksin Elisa Kit (ABD) kullanılmıştır. Bu kit yarışmalı Elisa metodu ile çalışmaktadır. ELİSA gıdalardaki mikotoksinleri analiz etmek için kullanılan oldukça hızlı, basit ve özel yöntemlerden bir tanesidir. Bütün örnekler kit üreticinin önerdiği Romer marka Aflastar kolonları kullanılarak hazırlanmış ve elde edilen numuneler elisa testinde kullanılmıştır. Toplam aflatoksin miktarı, Türk gıda kodeksi (TGK) ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)' ne göre 10 ppb'nin altında olması gereklidir. Çalışmamızda açık ve paketli olarak satılan karabiber örneklerindeki aflatoksin düzeyleri belirlenmiş ve bir örnek limitlerin üstünde bulunmuştur. 10.49 ppb bulunan bu örnek dışındakiler 3.928 ile 0.453 ppb arasında saptanmıştır. Limitlerin üstünde çıkan ve sınır değerde olan bu örneğin kesin olarak aflatoksin yükünün belirlenmesi için HPLC ile çalışılması gereklidir. Çalışamızda 36 örnekten 8 tanesinde küf izole edilmiştir. 2 örnekte Aspergillus niger diğer 2 örnekte Rhizopus spp ve 4 örnekte de Penicillium spp dir. Paketli ve paketsiz olarak satılan karabiber örneklerinde izole edilen Aspergillus niger oranı (5%), Penicillium spp oranı (11%), Rhizopus spp oranı (5%) olarak tespit edilmiştir. Aflatoksinler insan sağlığı için zararlı oldukları için mutlaka satış öncesi ve özellikle açıkta satılan ürünler için belirli aralıklara mikotoksinler açısından analiz yapılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aflatoxins cause great economic loss due to the effects on human and animals. Here, farmers, stock, suppliers, traders, consumers in the chain from production to consumption are damaged and even reach the national dimensions. Food and feed containing aflatoxin is not allowed to be consumed at levels higher than the limits agreed in the legal regulations. In the production phase, the aflatoxin problem with increasing or decreasing dimensions due to seasonal conditions, other cultural measures to improve quality should be applied, as well as other methods will provide a definitive solution. This study was carried out with the aim of determining the total amount of aflatoxin in the black pepper samples presented in sales in the city of Istanbul (Turkey) packed and unpacked, which are obtained from the market. 20 different samples of unpacked black pepper were obtained from the Spice Bazaar and from different spice stores in Eminönü. The samples prepared in 25 g packages were examined in the laboratory in such a way that they not contaminate with each other. Samples of 16 packaged black pepper were taken from the spice stores and supermarkets around Istanbul and examined in the laboratory in 25 gr samples. A Romer brand AgraQuant Total Aflatoxin Elisa Kit (USA) was used to determine the total amount of aflatoxin in all samples. This kit works with the competitive Elisa method. ELISA is one of the very fast, simple and special methods used to analyze mycotoxins in food. All samples were prepared using Romer brand Aflastar columns suggested by the kit manufacturer and the samples obtained were used in ELISA test. The total amount of aflatoxin should be below 10 ppb according to the Turkish Food Codex (TGK) and the US Food and Drug Administration (FDA). In our study, the levels of aflatoxin in the black pepper samples which were sold as open and packed were determined and one sample exceeded the limits. This sample with 10.49 ppb was found and the others were between 3.928 and 0.453 ppb. It is necessary to work with HPLC to determine the precise aflatoxin weights of this sample which is above the limits and is at the limit value. In our study, moulds were isolated from 8 out of 36 samples. Aspergillus niger in 2 samples, Rhizopus spp. in 2 samples and Penicillium spp. in 4 samples. Aspergillus niger (5%), Penicillium spp. (11%) and Rhizopus spp. ratio (5%) were isolated in the black pepper samples packed and unpacked. Because aflatoxins are harmful to human health, it is absolutely necessary to analyze the mycotoxins before sale and especially for the products sold in the open, at certain intervals.