Subakromiyal impingement sendromunda posterior kapsül germe ve posterior mobilizasyonun etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of posterior capsule stretching and posterior mobilisation on subacromial impingement syndrome
- Tez No: 474472
- Danışmanlar: PROF. DR. HABİBE SERAP İNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Constant Murley, Ağrı, Posterior kapsül, Mobilizasyon, Eksternal rotasyon, Constant Murley, Pain, Posterior capsule, Mobilisation, External rotation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Subakromiyal Impingement Sendromu (SIS) omuz ağrısı, fonksiyonel engellilik ve yaşam kalitesinde azalmaya neden olan en yaygın omuz patolojilerindendir. Çalışmamız; Subakromiyal Impingement Sendromu'nda posterior mobilizasyon ve posterior kapsül germe tedavilerinin omuz eklemi fonksiyonları üzerindeki etkinliklerinin incelenmesi amacıyla tasarlanmıştır. Çalışmamıza Subakromiyal Impingement Sendromu tanısı almış 50 hasta birey ve 30 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Olguların tanıtıcı özellikleri sosyodemografik anket ile, ağrı şiddeti Vizüel Analog Skala ile, üst ekstremite fonksiyonu Amerikan Omuz ve Dirsek Cerrahları Formu ve Modifiye Constant-Murley Skoru ile, üst ekstremite engellilik ve sağlık durumu Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi ile, kas-iskelet semptomları değerlendirmesi Cornell Kas-İskelet Rahatsızlık Anketi ile, eklem hareket açıklığı gonyometre ile, kas gücü miyometre ile, kavrama kuvveti pinchmetre ve dinamometre ile ve posterior kapsül gerginliği ise mezura ile ölçülmüştür. Olgular posterior mobilizasyon, posterior kapsül germe ve kontrol grubu olarak randomize bir şekilde 3 farklı gruba ayrılmıştır. Mobilizasyon grubuna dahil edilen olgulara posterior mobilizasyona ilaveten klasik germe ve kuvvetlendirme ve ev egzersiz programı verilirken, kapsül germe grubuna ise posterior kapsül germe egzersizine ek olarak klasik germe ve kuvvelendirme ve ev egzersiz programı verilmiş ve kontrol grubuna ise hiçbir egzersiz programı verilmeyip sadece posterior kapsül gerginliği değerlendirmesi uygulanmıştır. Çalışmamızda, her iki grup arasında Constant skorunda ve etkilenen taraf aktif eksternal rotasyon eklem hareket açıklığı değerinde anlamlı fark görüldüğü (p0,05) sonucuna ulaşılmıştır. Mobilizasyon uygulanan kişilerde omuz eklemi fonksiyonel kapasitesinin kapsül germe uygulananlara göre daha çok artmış olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Subacromial Impingement Syndrome is one of the most common shoulder pathologies causing shoulder pain, functional disability and reduced quality of life. Our study is designed to investigate the effectiveness of posterior capsule strecthing and posterior mobilisation on shoulder joint functions in Subacromial Impingement Syndrome. 50 patients with SIS and 30 healthy individuals are included in our study. The introductory characteristics of cases with sociodemographic survey, pain intensity with VAS, upper extremity function with American Shoulder and Elbow Surgeons Standardized Shoulder Assessment Form and Modified Constant Murley Score, upper extremity disability and health situation with Quick Disability Arm, Shoulder and Hand Score, the evaluation of musculoskeletal symptoms with Cornell Musculoskeletal Discomfort Questionnaire, range of motion with goniometer, shoulder muscle strength with myometer, grip strength with dynamometer and pinchmeter and posterior capsule tightness with tapeline. Individuals were divided into 3 different groups as posterior mobilisation, posterior capsule and control group. While individuals included in the mobilization group were given classical stretching and strengthening and home exercise programs in addition to posterior mobilization, for the capsule stretching group, classical stretching and strengthening and home exercise program were given in addition to posterior capsule stretching exercise and no exercise program was given to the control group and only posterior capsule tightness evaluation was applied. In our study, while there were found statistically significant difference between both groups in the Constant score and involved part External Rotation range of motion (p0,05). It was seen that in the individuals applied mobilisation, the functional capacity of the shoulder joint were increased more than according to those of the capsule stretching.