İki farklı rezonans frekans analizi (RFA) cihazının güvenilirliğinin in vitro olarak incelenmesi: Osstell ve Penguin RFA
In vitro evaluation of the reliability of two different resonance frequency analysis (RFA) devices: Osstell and Penguin RFA
  1. Tez No: 474473
  2. Yazar: GÜL BÜYÜKGÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ÖZKURT KAYAHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Primer stabilite, implant, Osstell, Penguin RFA, Primary stability, implant, Osstell, Penguin RFA
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
İmplantların primer stabilitesinin ölçümlerinde çeşitli yöntemler ve cihazlar kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, implantların primer stabilitesinin değerlendirilmesinde kullanılan RFA cihazlarından Osstell ve Penguin RFA'nın, tekrarlayan ölçümlerde ve farklı ortamlarda güvenilirliğinin araştırılmasıdır. Çalışmamızda 40 adet 4,3 mm çapında 10 mm uzunluğunda implant kullanıldı. Her grupta 10 örnek olacak şekilde 4 grup oluşturuldu. Tüm gruplarda implantlar, 15 mm çapında ve 12 mm yüksekliğindeki metal halkalara dökülen polivinilsiloksan ölçü materyali, yumuşak akrilik, polikarboksilat siman ve sert akrilik içerisine yerleştirildi. Primer stabilite ölçümlerinde Osstell ve Penguin RFA cihazları kullanıldı. 10 adet örneğin ölçümleri her bir cihaz için 3'er kez tekrarlandı. Çalışma verileri değerlendirilirken parametrelerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro Wilks testi ile değerlendirildi ve parametrelerin normal dağılım göstermediği saptandı. Verilerin değerlendirilmesinde Kruskal Wallis testi ve Bonferroni Düzeltmeli Mann Whitney U test kullanıldı. Ölçümler arasındaki uyumun değerlendirilmesinde 'Sınıf İçi Korelasyon Katsayısı' hesaplandı. Anlamlılık p0,05). RFA cihazlarının, yalnızca stabilite değerlerinin yüksek olduğu durumlarda tekrarlayan ölçümlerde tutarlılık sağladığı, Osstell'in tekrarlanabilirliğinin Penguin RFA'ya göre daha yüksek olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Various methods and devices are used to measure the primer stability of the implants. The aim of this study was to evaluate the reliability and repeatability of Osstell and Penguin RFA in different materials. Forty implants in 4.3 mm in diameter and 10 mm in length were used for the study. There were 4 groups (n=10 samples) and in each group, implants were embedded in polyvinylsiloxane impression material, soft lining material, self-cured acrylic, and polycarboxylate cement that poured into metal rings, 15 mm in diameter and 12 mm in height. Osstell and Penguin RFA were used to measure the implant stability quontient (ISQ). The measurement were repeated 3 times for each sample. The Shapiro-Wilks test was used to assess the normality of the data. The results were evalauted using Kruskal Wallis test and Bonferroni Corrected Mann Whitney U test. The 'IntraClass Correlation Coefficient' was calculated to evaluate the correspondence between measurements. Significance level was set at p0.05). In conclusion, the repeatability of the Osstell was found to be higher than Penguin RFA. Both devices provided consistency in repeated measures only when the stability values were high, depended on the materials.