Sağlıklı adolesanlarda bilirubin düzeyleriyle; okside LDL düzeyleri, metabolik, inflamatuar parametreler ve karotis intima media kalınlığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Evaluation of the relationship between bilirubin levels and oxidized low density lipoprotein levels, metabolic, inflammatory parameters, carotid intima media thickness in healthy adolescents
  1. Tez No: 474485
  2. Yazar: AĞGÜL CANİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZKAN ALATAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bilirubin, Antioksidan, Ateroskleroz, Karotis İntima Media Kalınlığı Kardiyometabolik Parametreler
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bilirubinin antioksidan, antiinflamatuar özelliklerinin olduğu ve kardiyovasküler hastalıkların (KVH) en önemli nedeni olan ateroskleroz gelişim riskini azaltabileceği birçok çalışmada belirtilmiş olup çalışmamızda serum bilirubin düzeyleri ile ateroskleroz ile ilişkili bazı kardiyometabolik parametreler ve aterosklerozun öngörücüsü karotis intima media kalınlığı (KİMK) arasındaki ilişkinin çocuklarda incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 14-17 yaş aralığında 250 sağlıklı çocuk alınmıştır. Laboratuvar testleri olarak total bilirubin (TB), direkt bilirubin (DB), okside düşük yoğunluklu lipoprotein (Oks-LDL), hsCRP (yüksek duyarlılıklı C-reaktif protein), tümör nekrozis faktör alfa (TNFα), lipid profili, insulin düzeyleri çalışılmış, direkt bilirubin (DB), yüksek dansiteli lipoprotein dışı kolesterol (non-HDL-K) düzeyleri ve insulin direnci göstergesi olan Homeostasis Model Of Assessment-İnsülin Resistance (HOMA-IR), apolipoprotein B/ apolipoprotein A1 (Apo B/Apo A1) değerleri hesaplanmıştır. Çalışma kriterlerine uyan 226 çocuğun bilirubin düzeyleri ile bahsedilen parametreler arasındaki ilişki incelenmiştir. Bilirubin düzeyleri ile KİMK arasındaki ilişki ise 145 çocukta incelenmiştir. TB düzeylerinin hsCRP, trigliserit (TG), yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol (LDL-K), non-HDL-K, Apo B, insulin düzeyleri ve Apo B/Apo A1, HOMA-IR değerleri ile arasında anlamlı negatif yönde ilişki, düşük dansiteli lipoprotein kolesterol (HDL-K) düzeyi ve sistolik kan basıncı (SKB) değeri arasında ise anlamlı pozitif yönde ilişki olduğu saptanmıştır. Oks-LDL, TNFα, glukoz düzeyleri ile arasında ise bir ilişki bulunmamıştır. TB, DB, İB düzeyleri ile KİMK arasında da anlamlı ilişki görülmemiştir. Çalışmamızda bilirubin ile KVH gelişimi açısından önemli birçok parametre arasında anlamlı ilişki bulunmuş olup bu konunun aydınlatılması için daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Many studies have demonstrated that bilirubin has also antioxidant and antiinflammatory characteristics that could reduce the risk of developing atherosclerosis, which is also the most common cause of cardiovascular diseas (CVD). The aim of this study is to evaluate the relationship between bilirubin levels and cardiometabolic parameters that associated with atherosclerosis and carotid intima media thickness (CIMT) which is predictor of atherosclerosis in children. 250 healthy adolescents, aged between 14-17 years were included in the study. As laboratory tests; serum total bilirubin (TB), direct bilirubin (DB) , oxidized low density lipoprotein (Ox- LDL), high sensitivity C-reactive Protein (hsCRP), tumor necrosis factor alpha (TNFα), lipid profile, insulin levels were performed. Direct bilirubin (DB), non-high density lipoprotein cholesterol (non-HDL-C) levels and the indicator of insulin resistance (HOMA-IR)", apolipoprotein B/apolipoprotein A1 (apo B/apo A1) values were calculated. The relationship between bilirubin levels and parameters mentioned above were evaluated in 226 children who meet the criteria for study participation. The relationship between bilirubin levels and CIMT were evaluated in 145 children. The results of our study show that TB levels were negatively correlated with hsCRP, TG, low density lipoprotein cholesterol (LDL-C), non-HDL-C, apo B, insulin levels and apoB/apo A1 ratio, HOMA-IR values. TB levels were positively correlated with HDL-C and systolic blood pressure (SBP). There was no significant relationship between TB levels and ox-LDL, TNFα, glucose, total cholesterol (TC), apo A1. Also no significant relationship was found between TB, DB, IB levels and CIMT. In our study, it was observed that bilirubin levels were significantly correlated with some important parameters playing important role in the development of atherosclerosis, and it was suggested that more studies were needed to clarify this issue. Key Words: Bilirubin, Antioxidant, Atherosclerosis, Cardiomatabolic Parameters, Carotid İntima Media Thicknes