Erken puberte tanılı kız çocuklarda GnRH analog (Leuprolid asetat) tedavi etkinliğinin araştırılması
The investigation of GnRH analog (Leuprolide acetate) treatment efficiency in girls with a central precocious puberty diagnosis
- Tez No: 474523
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEHAN AKINCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Gerçek erken puberte, hedef boy, kemik yaşı, kız, leuprolide asetat, öngörülen son boy, vücut kitle indeksi, Body mass index, bone age, central precocious puberty, girl, leuprolide acetate, predicted adult height, target height
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: GnRHa (Leuprolide asetat) ile tedavi edilen GEP tanılı kız olguların tedavi başlangıcı, bir, iki ve üç yıllık izlem sürecindeki antropometrik, laboratuvar ve pelvik USG bulgularını karşılaştırarak tedavi etkinliğinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada Ocak 2008-Aralık 2016 tarihleri arasında Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Polikliniğine erken puberte bulguları ile başvuran, GEP tanısı alan ve leuprolide asetat ile tedavi edilen 85 kız olgu retrospektifolarak incelendi. Olguların dosya bilgilerinden başvuru şikayeti, şikayetlerinin başlangıç yaşı, başvuru yaşı, özgeçmiş özellikleri, antropometrik ölçüm değerleri, fiziki muayene bulguları, puberte evreleri, laboratuvar sonuçları ve pelvik USG bulguları kaydedildi. Olguların kemik yaş tayini; sol el bilek grafilerinden belirlenmiş ve ÖSB hesaplanmıştır. Olguların GnRHa tedavisi altında üçer ay arayla fiziki muayenesi, antropometrik ve hormonal ölçümleri yapılmıştır. Altı ay ara ile pelvik USG ve kemik yaşları değerlendirilmiştir. Bulgular: GnRHa ile tedavi edilen olguların %92.9'unda (79 olgu) idiyopatik, %7'sinde (6 olgu) organik patoloji saptandı. Olguların çoğu düşük doz leuprolide asetat (3.75 mg/4 hafta) ile tedavi edildi.Üç yıl tedavi edilenlerin tedaviye başlama yaşı diğerlerine göre anlamlı düşüktü (p0.05). Tedavi başlangıç değerine göre 1, 2 ve 3. yıl sonunda ÖSB değerinde anlamlı artış, ΔHB-ÖSB farkında ise anlamlı azalma saptandı. 1 ve 2 yıl tedavi alanlarda VKİ ve VKİ SDS değerlerinde anlamlı artış oldu fakat 3 yıl tedavi alanlarda anlamlı farklılık saptanmadı. Vücut ağırlık SDS değerinde ise 1 yıl tedavi alanlarda anlamlı, fakat 2 ve 3 yıl tedavi alanlarda anlamlı olmayan artış saptandı. Olguların tedavi başlangıcında pelvik USG ile değerlendirilmesinde %80'inde (68 olgu) içgenital organlarda pubertal değişikler tespit edildi.1ve 2. yıl sonunda tedavi öncesi bulgularına göre uterus ve over boyutlarında belirgin değişiklik olmadı, 3. yıl sonunda ise uterus boyutunda anlamlı artış saptandı. İzlem süresince EKK'de anlamlı azalma olduğu tespit edildi. Olguların izlem süresince tedavi başlangıcına göre b LH, b FSH ve b östradiol değerleri azaldığı, b FSH'deki azalma anlamlıyken b LH ve b östradioldeki azalmada anlamlı farklılık saptanmadı. Tedavi başlangıç oranına göre b LH / b FSH oranında 1. yıl sonunda anlamlı artış olurken 2 ve 3. yıl sonunda anlamlı olmayan azalma olduğu gözlendi. Sonuç: GEP tanılı kız olguların tedavi süresi ile KY ilerleme hızında baskılanma, ÖSB'de artış ve ÖSB'nin HB'ye yakınlaşması arasında pozitif korelasyon olduğu saptandı. Üç yıl tedavi alanlarda ÖSB'nin HB'ye benzer olması nedeniyle bu gruptaki olguların erişkin boy potansiyellerine ulaşabilecekleri düşünüldü. Bu nedenle GEP tanılı olguların erişkin boy kaybı riskini en az düzeyde tutmak için erken yaşlarda tedaviye başlanması ve daha önceki bazı çalışmalarda da tespit edildiği gibi en az üç yıl süre ile tedavi edilmesi gerektiği belirlendi. Kısa süreli GnRHa ile tedavinin VKİ üzerinde olumsuz etkisi gözlense de, uzun süreli tedavinin VKİ üzerinde olumsuz etkisi saptanmadı. GEP tanılı kız olgularda leuprolide asetat ile tedavinin, erişkin boyunun korunması üzerinde güvenilir ve yararlı bir tedavi yöntemi olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The investigation of GnRH analog (Leuprolide acetate) treatment efficiency in girls with a central precocious puberty diagnosis The aim: The goal is to investigate the treatment efficiency of girls with CPP diagnosis who were treated with GnRHa (Leuprolide acetate), by comparing anthropometric, laboratory and pelvic USG findings during the initial treatment and one, two and three year follow-up periods. Material and Methods: In this study, we retrospectively investigated 85 girls who were referred to the Department of Pediatric Endocrinology and Diabetes between January 2008 and December 2016, and who had central precocious puberty symptoms and treated with leuprolide acetate. The complaints at referral, the onset age of complaints, age at referral, back ground information, anthropometric measurements, physical examination findings, puberty stages, laboratory results and pelvic USG findings were recorded through the files of cases. The bone age of cases was determined from their left wrist graphics and predicted adult height (PAH) was calculated. The physical examination, anthropometric and hormonal measurements of cases who were under GnRHa treatment were performed at intervals of three months with three months. Pelvic USG and bone ages were evaluated with 6-month intervals. Findings: In cases treated with GnRHa, an idiopathic pathology was identified in 92.9% (79 cases) of them and an organic pathology was determined in 7% (6 cases) of them. Most of the cases were treated with low dose leuprolide acetate (3.75 mg / 4 weeks). Age of onset of treatment in cases treated for 3 years was significantly lower than the others (p 0.05). In regard to baseline treatment values, a significant increase in PAH value at the end of the first, second and third year and a significant decrease in ΔTH-PAH difference was detected. There was a significant increase in BMI and BMI SDS values in cases who were under treatment for one and two years, however, no significant difference was detected in cases treated for three years. A significant increase in the standard deviation score of body weight was identified in cases who were under treatment for one year, however, an insignificant increase was observed in cases treated for two and three years. At the beginning of the treatment, the pubertal changes in inner genital organs were detected in 80% of cases (68 cases), assessed by pelvic USG. There was no significant change in uterine and ovarian size at the end of the first and second year according to pre-treatment findings, and a significant increase in uterine size was observed at the end of the third year. During the follow-up period, it was determined that there was a significant decrease in endometrial cavity thickness. In regard to baseline treatment values, it was observed that b LH, b FSH and b estradiol values reduced, and while a decrease in b FSH was found as significant, no significant difference was identified in the reduction of b LH and b estradiol values during the follow-up period. While there was a significant increase in the b LH / b FSH ratio at the end of the first year compared with pre-treatment to ratio, an insignificant decrease was observed at the end of the second and third year. Result: It was determined that there was a positive correlation between the treatment duration and suppression at the rate of BA progression, and increase in PAH and convergence of PAH to TH in girls with a CPP diagnosis. It was considered that the cases under treatment for three years could attain the adult height potential due to the similarity of the TH and PAH. Therefore, in order to minimize the risk of adult height loss in cases with CPP, it was identified that treatment should be started at an earlier age and that treatment should last for at least three years, as determined in some previous studies. Although a short-term GnRHa treatment had a negative effect on BMI, no adverse effect of long-term treatment on BMI was observed. In girls with CPP, the treatment with leuprolide acetate was identified as a reliable and useful treatment for conservation of the adult height.