Şiga toksine bağlı hemolitik üremik sendromlu ratlarda rutin etken maddesinin; interlökin, tümör nekroz faktör ve oksidatif stres düzeyleri üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the routine agent;interleukin, tumor, necrosis factor and oxidative stress level in rats with hemolitic uremic syndrome related with shiga toxin
  1. Tez No: 474546
  2. Yazar: MUSTAFA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Şiga toksin, Hemolitik Üremik Sendrom, İnterlökin, TNFα, MDA, SOD, GSH, Shiga toxin, Hemolytic Uremic Syndrome, Interleukin, TNFα, MDA, SOD, GSH
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Şiga toksin üreten Escherichia coli, Shigella diseanteria tip 1 ve Citrobacter freundi gibi bakteriler tarafından salgılanan Şiga toksin (Stx), canlı organizmada renal inflamasyonlara neden olarak İnterlökin (IL 1, IL 6, IL 8) ve Tümör Nekroz Faktör (TNFα) düzeylerini artırmaktadır. Şiga toksin ayrıca oksidatif stresi tetikleyerek oksidan ve antioksidan parametreleri olan Malondialdehit ve Nitrik oksit seviyelerinin artmasını, Süperoksit dismutaz ve Glutatyon seviyelerini azaltarak organizmanın antioksidan kapasitesinin düşmesine neden olur. Bu durum özellikle böbrek endotel hücrelerini etkileyerek mikroanjiopatik hemolitik anemi, trombositopeni ve akut böbrek hasarı gibi belirtiler veren Hemolitik Üremik Sendroma sebep olmaktadır. Rutin etken maddesinin güçlü antioksidan ve yangı giderici özellikleri bilinmektedir. Bu bilgiler ışığında deneysel olarak oluşturulmuş Şiga toksine bağlı Hemolitik Üremik Sendromlu ratlarda, rutin etken maddesinin inflamasyon ve oksidatif stres üzerine protektif etkisini, interlökinler, tümör nekroz faktör ve oksidatif stres parametreleri kullanılarak araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma toplamda 160-250 gr ağırlığında 12 haftalık yetişkin Sprague-Dawley ırkı 40 adet erkek rat üzerinde yapıldı. Çalışmalar ratlarda Şiga toksin 2 (Stx2) (100 ng/kg) ile oluşturulan HÜS modeli üzerinde gerçekleştirildi. Hemolitik Üremik Sendromlu ratlar üzerinde rutin etken maddesinin protektif etkisini iki farklı doz ( 50 mg/kg , 100 mg/kg) kullanarak, interlökinler , TNFα , oksidatif stres parametreleri, biyokimyasal böbrek parametreleri, histopatolojik bulgular kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Ratlarda Stx2 (100 ng/kg), Stx2 (100 ng/kg)+ Rutin (50 mg/kg) , Stx2 (100 ng/kg)+ Rutin 100( mg/kg), Rutin 100( mg/kg) dozları uygulandıktan sonra IL-1, IL-6, IL-8, TNFα, MDA, SOD, GSH, NO düzeyleri hesaplandı. Gruplar arasında parametre bazında oluşan farklar one way ANOVA testi ile değerlendirildi. Sonuç: Stx2'nin böbreklerde inflamasyona ve oksidatif strese sebep olduğu ve uygulanan 2 farklı rutin dozunun inflamasyon ve oksidatif stresin etkilerini belirgin bir şekilde azalttığı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim : Shiga toxin (Stx), which is secreted by bacteria such as Shiga toxin producing Escherichia coli, Shigella diseanteria type 1 and Citrobacter freundi, increases the Interleukin (IL 1,IL 6, IL8 ) and Tumor Necrosis Factor (TNFα ) levels by causing renal inflammations in living organisms.By triggering oxidative stress, shiga toxin also causes to increase the level of Malondialdehyde and Nitric Oxide which are antioxidant parameters and by reducing Superoxide dismutase and Glutathione) levels, it causes to reduce the antioxidant capacity of the organism.This situation, especially by affecting kidney endothelial cells, results in Hemolytic Uremic Syndrome which causes symptoms such as microangiopathic hemolytic anemia, thrombocytopenia and acute renal failure.Strong antioxidant and anti-inflammation properties of the routine active ingredient are known. In the light of this information the aim of the study is to investigate the protective effects of routine active ingredients by using interleukins, tumor necrosis factor and axidative stress parameters on inflammation and oxidative stress in rats with Haemolitic Uremic Syndrome based on experimentally generated Shiga Toxin. Material and Method: In total, the study was conducted on 40 grown up male Sprague-Dawley rats weighing 160-250 gr at 12 weeks of age. Studies were performed in rats on HUS model generated with Shiga toxin 2 (Stx2) (100 ng / kg). By using two different doses(50mg/kg,100 mg/kg) and Interlocking agents, TNFα, oxidative stress parameters, biochemical renal parameters, histopathological methods protective effect of routine active ingredients on rats with Hemolytic Uremic Syndrome was evaluated. Results: After Stx2 (100 ng, / kg), Stx2 (100 ng / kg) + Routine (50 mg / kg), Stx2 (100 ng / kg) + Routine 100(mg/kg), Routine 100(mg/kg) doses were conducted, the levels of IL-1, IL-6, IL-8, TNFα, MDA, SOD, GSH, NO were calculated. Differences based on parameters between the groups were evaluated by one way ANOVA test. Conclusion: It has been concluded that Stx2 caused inflammation and oxidative stress in the kidneys and that the two different routine doses eradicated the effects of inflammation and oxidative stress.