Cimnastik branşında amuda kalkma hareketinin üç boyutlu biyomekanik analizi ve modellenmesi
A three-dimensional biomechanical analysis and modelling of the handstand movement in the gymnastic sports
  1. Tez No: 474551
  2. Yazar: MOHSEN MOHAMMADI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÖKHAN YAZICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: AKH, Biyomekanik, Modellenme, Biomechanics, Three Dimensional Analyses, Handstand, Modelling
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; bağlantılı uzuv modelini kullanarak, AKH'ni temsil eden bir biyomekanik model oluşturarak eklemlere uygulanan kuvvet ve momentleri belirlemektir. Materyal ve Metot: Çalışmaya bir denek erkek milli Cimnastikçi katılmıştır. Çalışmada, yüksek hızlı dört adet kamera (120 alan ayarla) kullanılarak AKH'nin görüntüsü kaydedildi. AKH'nin özelliğinden yola çıkılarak calışmada deneğin 3B, beş bağlantılı üye, dört eklemle, mekanik modeli tasarlanmıştır. Bu amaçla görüntü alınmadan önce deneğin üzerinde belirlenen anatomik noktalarına 15 tane yansıtıcı işaret yerleştirildi. Kuvvet platformun veri toplama frekansı 120 Hz ayarlandı Kamera görüntülerindeki işaretleyicilerin 3B konum verilerinin tespit edilmesi amacıyla MATLAB yazılımında hazırlanan kodlar kullanılmıştır. Bulgular: Özet olarak bu çalışmada, oluşturulan biyomekaniksel model beş üyeden oluşan katı cisim modelinde dört adet eklem bulunmaktadır. El bileği ekleminde ortalama 10°'lik eklem açısal gerçekleştiği ortaya çıkmıştır. Omuz eklem açısı ortalama 6°, kalça 5° ve dirsek 3° elde edilmiştir. Sonuç: El bileğinin açısal değişimi ve momenti göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. El bileği ekleminin AKH'nin sırasında vücut kontrolünde önemli bir rol oynadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to establish a biomechanical model to compute the force and moments acting on the joints during handstand by the link segment model. Material and Method: One male gymnast participated in this study. Using motion analyzer system equipped with four cameras (set at 120 Hz) and one force plate, the execution of balance on two hands for five seconds was recorded. The data collection frequency of the force platform was set at 120 Hz. The fifteen spherical reflective markers were placed on the anatomical landmark. By defining a five segmental model of three dimensional to four joınts through the inverse dynamic in MATLAB software, the torque for joints was calculated. Results: In summary, in this study, there are four joints in the rigid body model consisting of five limbs in biomechanical model. An average of 10 ° angular of joint of the wrist has occurred. The average shoulder angle was 6 °, hip 5 ° and elbow 3 °. Conclusions: The most angular changes and torque were observed in the wrist. The wrist has been shown to play an important role in body control during handstand.