Tiroid fonksiyon bozukluğu olan kadınların yaşam kalitesi ve cinsel işlevlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the quality of life and sexual functions of women with thyroid dysfunction
- Tez No: 474565
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE KIYAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cinsel işlev, fiziksel sağlık, hipotiroid, hipertiroid, mental sağlık, Sexual function, physical health, hypothyroid, hyperthyroid, mental health
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Tiroid Fonksiyon Bozukluğu Olan Kadınların Yaşam Kalitesi ve Cinsel İşlevlerinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu araştırma tiroid fonksiyon bozukluğu olan kadınların yaşam kalitesi ve cinsel işlevlerinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı özellikteki araştırmanın verileri Artvin Devlet Hastanesinde genel cerrahi polikliniğine 10 Ekim 2016- 10 Şubat 2017 tarihleri arasında gelen ve troid fonksiyon bozukluğu olan 166 kadın hastadan toplandı. Verilerin toplanmasında; anket formu, yaşam kalitesi (SF-36) ve kadın cinsel işlev ölçeği kullanıldı. Bulgular: Hastaların yaşam kalitesi ve cinsel işlev puan ortalamalarının önemli bir şekilde düşük olduğu bulundu. Eğitim seviyesi düşük, ev hanımı, köyde yaşayan, sigara içmeyen, görücü usulü ile evlenen ve cinselliğin önemli olmadığını düşünen hastaların yaşam kalitesi puan ortalamasının önemli bir şekilde düşük olduğu bulundu. Yaş, evlilik süresi, beden kitle indeksi, bel çevresi, hastalık süresi ile yaşam kalitesi ortalamaları arasında negatif, cinsel işlevle yaşam kalitesi puan ortalamaları arasında pozitif yönde önemli bir ilişki olduğu tespit edildi. Evlenme yaşı ile cinsel işlev puanı arasında pozitif, bel çevresi ve hastalık süresi arasında ise negatif yönde önemli bir ilişki olduğu tespit edildi. Eğitim seviyesi düşük, ev hanımı, köyde yaşayan, obez olan, sigara içmeyen, görücü usulü ile evlenen, cinselliğin önemli olmadığını düşünen ve cinsellikle ilgili eğitim almayanların cinsel işlev puan ortalamalarının önemli bir şekilde düşük olduğu bulundu. Sonuç: Hastaların yaşam kalitesi ve cinsel işlev puan ortalamalarının kötü olduğu tespit edildi. Eğitim seviyesi düşük, köyde yaşayan, obez olan ve cinselliğin önemli olmadığını düşünenlerin yaşam kalitesi ve cinsel işlevlerinin daha kötü olduğu tespit edildi. Hastaların cinsel işlevleri iyileştikçe yaşam kalitesinin arttığı tespit edildi. Hemşirelere eğitim ve danışmanlık rollerini kullanarak tiroid fonksiyon bozukluğu olan kadınların yaşam kalitesinin arttırılmasına ve cinsel işlevlerinin iyileştirilmesine yönelik girişimlerde bulunmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Quality of Life and Sexual Functions of Women With Thyroid Dysfunction Aim: This study was conducted to evaluate the quality of life and sexual function of women with thyroid dysfunction. Material and Method: Data of the descriptive study were collected from 166 women patients with thyroid dysfunction admitted to the General Surgery Policlinic at Artvin State Hospital between October 10, 2016 and February 10, 2017. In collecting the data; Questionnaire form, quality of life (SF-36) and female sexual function scale were used. Results: The mean level of quality of life and sexual function of the patients was found to be significantly lower. It was found that the mean quality of life scores of patients with low education level, housewife, living in village, non-smoking, arranged married and thinking sexuality is not important were significantly lower. There was a negative correlation between age, marriage age, body mass index, waist circumference, duration of illness and quality of life, and positively significant correlation between sexual function and quality of life scores. It was found that there was positively significant relationship between age of marriage and sexual function score and negative correlation between waist circumference and duration of illness. It was found that the mean sexual function scores of patients with low education level, housewife, living in village, non-smoking, arranged married and thinking sexuality is not important were significantly lower. Conclusion: Patients' quality of life and sexual functioning scores were found to be lower. It was found that the quality of life and sexual function of the patients with low education level, live in the village, obese and thinking the sexuality is not important are found to be worse. It was found that with the improvement of sexual functions the quality of life increases. It is suggested that nurses should initiate attempts to improve the quality of life of women with thyroid dysfunction and to improve their sexual function by using their training and counseling roles to.