Temperature and electropotential changes of the head-skin and the skull of a rabbit
Tavşanın kafaderisi ve kafatasında ses uyarısı ile oluşan elektropotansiyel ve ısı değişiklikleri
  1. Tez No: 47460
  2. Yazar: SENİH GÜRSES
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. H. ÖZCAN GÜLÇÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isısal görüntü, Uyarılmış Potansiyel, îşitsel uyarı, Tavşan kafatası, Thermal image, evoked potential, audio stimulus, rabbit skull
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
VI ÖZET Bu çalışmada, vücudun doğal radyasyonu olan infra-red ışımadan yararlanılarak santral sinir sisteminin görüntülenebilme ihtimali araştırılmıştır. Bu amaç için; ses uyarısı verilerek, tavşanda, kafaderisinin ve kafatasının ısısal davranışları incelenmiştir. Kafaderisi ve kafatasından alınan datanın analizi sırasında, bu iki tabakanın doğal ısısal dalgalanmasını, eğer oluşmuş ise, ses uyarısının neden olduğu ısısal değişikliklerden ayırdetmek için, bir parametreli varyans analizine dayanan bir method tanımlanmış ve uygulanmıştır. Bu uygulama sonucunda görülmüştür ki; kafatası özellikle uyarı sonrası fazında, görüntüleme için uygun bir zemin yaratmakta, ancak kafaderisi tüm fazlarda ısısal görüntüleme için uygun bir zemin aktivitesi göstermemektedir. Bu sonucu doğrulamak için, aynı protokollere bağlı kalmak şartıyla, işitsel uyarılmış potansiyellere bakılmış ve ısı değişiklikleri tesbit edilen yerler ile ilişkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Thermal behavior of the head-skin and the skull of a rabbit under audio stimuli was studied to see whether it is possible to reconstruct a thermal image of the stimulus induced thermal activity. An index showing the differences between the random thermal fluctuations and thermal changes evoked by the audio stimulus, based on ID ANOVA method, was defined and computed using the data taken from head- skin and skull of the rabbit. It has been shown that, there is a suitable basis for image reconstruction based on the thermal activity of the skull, whereas it is more difficult to do the same thing directly from the head-skin. Auditory potentials, evoked at certain specific sites of the animal's brain, were also checked against the thermal data, in order to see whether there is a direct correlation between the stimulus induced thermal changes and the stimulus evoked potentials.