A contemporary approach to memorial design in the light of collective memory theory: Guidelines for Ankara Train Station Square
Kolektif bellek teorisi ışığında anıt tasarımına çağdaş bir yaklaşım: Ankara Tren Garı Meydanı için öneriler
  1. Tez No: 474876
  2. Yazar: DENİZ KESİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA CÂNÂ BİLSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Anıt, anma mekânı tasarımı, kolektif bellek, Ankara Garı, terör saldırıları, Monument/memorial, memorial design, collective memory, Ankara Train Station, terrorist attacks
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türkiye'de, günümüzde yaşanan sosyal olaylar, manifestolar ve özellikle terör saldırıları kolektif belleğin kavramsallaştırılmasına ve kolektif bellekleri canlı tutması gereken“anıt”kavramı ve tasarım yaklaşımlarına yönelik alternatif yollar arama ihtiyacını ortaya çıkartmıştır. Her sosyal grubun kendine ait hafızası olması nedeniyle, her farklı gruba ait olan kolektif bellekleri sürdürebilmek için yeni bir anma mekânı tasarım yaklaşımına ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, kolektif bellek kuramına dayalı kuramsal tartışmayı takiben, anıt ve anma mekânı örnekleri analiz edilmiş ve eleştirel bir bakış açısı ile değerlendirilmiştir. Son olarak, gelecekteki bir anma mekânı olarak Ankara Garı ve Gar Meydanı, kuramsal çerçeve ve örneklerden kazanılan bulgulara dayanarak tarihsel süreç içerisinde incelenmiştir. Bu çalışma, anıtları ve anma mekânlarını, kolektif belleklerin dinamiğinin bir parçası olan sosyal ve mekânsal pratikler bağlamında ele almaktadır. Bu kapsamda, gündelik pratikler ve yapılı çevre ile ilişkisel bir diyalog öne süren bir anma mekânı oluşturmaya yönelik tasarım ilkeleri üretilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, the recent social events and manifestations, and especially the deadly terrorist attacks have given rise to a search for alternative means of conceptualizing collective memory and the role of memorials that are meant to keep collective memories alive. As all groups of individuals have their own memories, there is a need for a new understanding in the design of memorials in order to sustain collective memories of different social groups. In this study, following the theoretical framework, a number of examples of memorial design are analyzed and critically evaluated. And finally, as a case study, Ankara Train Station as the site of a future memorial is studied based on findings from theoretical framework and the examples. This research focuses on memorials by looking at them from the point of social and spatial practices as part of the dynamics of collective memory. In this regard, it is intended to generate a basis for memorial design that supports collective memory by putting forward a relational dialogue between everyday practices and the built environment.