Isparta ormanlarındaki maden işletmelerinin orman koruma açısından incelenmesi
Investigation of mining enterprises in Isparta in respect to forest protection
  1. Tez No: 475112
  2. Yazar: BORA ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Maden işletmesi, orman, zarar, Isparta, Mining enterprises, forest, damage, Isparta
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Mühendisliği Anabilim Dalı'nda 2016-2017 yıllarında“Yüksek Lisans Tezi”olarak hazırlanmış olup Isparta ormanlarında faaliyet gösteren maden işletmelerinin orman koruma yönünden incelenmesi ve bu işletmelerin ormanlar üzerine etkilerini belirlemeye yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Isparta il sınırlarında faaliyet gösteren Orman İşletme Müdürlüklerinden Isparta'da 52, Eğirdir'de 99 ve Sütçüler'de 50 adet olmak üzere toplam 201 adet ruhsat bulunmaktadır (Temmuz 2016 itibariyle). Bu ruhsatlar içinde alınan izinlerin %63'ü mermer, %15'i kalker olup geri kalan %22'si diğer maden çeşitlerine aittir. İzinlerin büyük bir kısmı özel firmalara ait olup (%88) kamu kurum izinleri az sayıdadır (%12). En çok izin 39 adetle Eğirdir Orman İşletme Şefliği'ndedir. İzinlerin fazla olduğu diğer şeflikler Isparta, Yalvaç ve Çandır Orman İşletme Şeflikleridir. Ruhsatlı 201 saha içinde toplam 436 adet izin alınmıştır. Bazı ruhsatlar içerisinde altyapı tesisi, maden tesisi gibi birden fazla izin bulunmaktadır. İzin taleplerinin 2009 yılından itibaren önemli oranda arttığı ve izin sürelerinin genel olarak 7-10 yıl arasında olduğu belirlenmiştir. Faal ocakların bulunduğu yerlerin meşcere tipleri incelendiğinde büyük bir kısmının bozuk orman alanlarında olduğu görülmektedir. Ocakların çevresel ve görsel etkilerinin yanı sıra orman bitki örtüsü, yaban hayatı, korunan alanlar, tarım alanları, yerleşim yerleri, su rejimi, toprak yapısı ve ulaşım üzerinde değişen derecelerde olumsuz etkilerinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a“Master's Thesis”from 2016 to 2017 at Süleyman Demirel University, Institute of Science, Department of Forest Engineering. The purpose of the study was to assess the mines operating in the forest areas in Isparta from the perspective of the forest protection and explore the impacts of the mines on the forests. There are 201 licensed mines within the provincial boundaries of Isparta. 52 of the mines are located within the area of Isparta Forest Department, 99 in Eğirdir and 50 in Sütçüler (to July 2016). 63% of the mines are authorized for marble, 15% for limestone while the remaining 22% for other metals. Majority of the authorizations are held by private companies (88%) whereas the public bodies have only a limited number of authorizations (12%). The highest number of authorizations is in Eğirdir Forest Department with 39 licenses. This is followed by Isparta, Yalvaç and Çandır Forest Directorates. 436 authorizations have been obtained for 201 licensed mines. Some of the licensed mines may have multiple authorizations such as authorization for infrastructure and mining. The number of the authorization applications has increased substantially since 2009 and the duration of the authorizations usually range from 7 to 10 years. As regards the stand types in the active mining sites, majority of the mines are located within the degraded forest lands. It was observed that the mines had several negative impacts at different degrees on forest vegetation, wild life, protected areas, agricultural lands, settlement areas, water regime, soil structure and transportation in addition to their adverse environmental and visual impacts.