Isparta‐İslamköy yöresi geleneksel konutların mimari ve ekolojik özellikleri
Architectural and the ecological characteristics of Turkish houses (Isparta –Islamkoy sample )
- Tez No: 475125
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Isparta‐Islamköy, Geleneksel Türk konutu, ekoloji, Isparta‐Islamkoy, Traditional house, Ecologic
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüzde konut tasarımında ekolojik boyut, tasarımcılar tarafından tercih edilmeye başlayan bir yaklaşımdır. Geçmişte, kırsal alandaki geleneksel eski konutlar, doğa ile uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır. Isparta ili İslamköy'de bulunan geleneksel eski konutlar, yerel değerlerden etkilenerek kendine özgü ekolojik ve mimari karakterleri ile iyileştirilmesi ve korunması gereken önemli kültürel miraslardır. Bu amaçla, mevcut geleneksel eski konutların ekolojik ve mimari özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu özellikler; Evlerin yapımında sırasıyla iklimsel özellikler, dinsel inançlar, ekonomik yapı, aile büyüklüğü, işlevsellik, mahremiyet ve estetik değerler etkili olmuştur, Evler özellikle üretim ve yaşam bütünlüğü sağlanarak tasarlanmıştır, güneş ışınları maksimum düzeyde yararlanılması başta olmak üzere iklim koşulları en önemli faktör olarak dikkate alınmıştır, Yapılarda ve günlük yaşamda doğal malzemeler tercih edilmiştir, İhtiyaçlar doğal yollardan temin edilmesi amaçlanmıştır, Çevreye en az zarar verilmesi hedeflenmiştir, Evler, deprem, sel, gibi doğal afetlere veya koşullara karşı dayanıklı yapılmıştır, Yapı formu ve malzeme seçimi ile aydınlanma ve ısınmada tasarruf sağlanmıştır, Evsel ve tarımsal her türlü atık ve artık değerlendirilmiştir, Konut içi ve dışı yaşamda, imece yaklaşımı esas alınmıştır, Dini inanış gereği mahremiyet ilkesi ön plandadır, vb şeklinde sıralanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, approaches of ecological concept for building design are preferred by designers. In the past, local people had been lived to harmonious with nature in traditional old buildings. The traditional old houses in İslamköy of Isparta province are important cultural heritages that have to be improved and preserved with their unique ecological and architectural characteristics by being influenced by local values. For this purpose, the ecological and architectural features of existing traditional old houses have been tried to be determined. These features; Climatic conditions, religious beliefs, economic structure, family size, functionality, privacy and aesthetic values are influential in the construction of houses. Houses are designed especially with production and living integrity, climate conditions are considered as the most important factor, especially the maximum utilization of sun rays, Natural materials are preferred in buildings and daily life. Needs are aimed to be provided from natural roads. It is aimed to minimize damage to the environment. It is made resistant to natural disasters or conditions such as houses, earthquakes and floods. With building form and material selection, saving in lighting and heating, Domestic and agricultural waste and all kinds of wastes are now assessed. In domestic and external life, imece approach is taken as basis, Religious belief is the preliminary plan of privacy principle, etc.