Investigation of radiation shielding properties of some steels
Bazı çeliklerin radyasyon zırhlama özelliklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 475163
  2. Yazar: QAYS ABDULAMEER DAWOOD RWASHDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER AKKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Radiation, Steel, Gamma Spectroscopy, NaI (Tl) detector
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Nükleer teknolojinin gelişmesi ve bu teknolojinin sanayi, tıp ve araştırma gibi farklı alanlarda kullanılması nedeniyle radyasyon hayatımızın bir parçası olmuştur. Bu nedenle iyonlayıcı radyasyondan korunma bu alandaki en önemli konulardan bir tanesi haline gelmiştir. Çünkü gama ışınlarına maruz kalma neticesinde bu ışınların insan vücudu tarafından emilmesi sağlık üzerinde çeşitli etkileri yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı bazı çeliklerin radyasyona karşı koruyucu özelliklerini ölçmek ve bu özelliklerini geliştirmektir. Bu kompozit malzemelerden farklı örnekler alınmış ve bu örnekler geliştirilerek Süleyman Demirel Üniversitesi laboratuvarında gama ışınları zayıflatma katsayısı elde edilmiştir. Çeliğin doğrusal zayıflama katsayıları foton enerjisinde borlama öncesi ve sonrası 511,662,1173,1275 and 1332 keV enerjileri için ölçülmüştür. Borlama öncesi elde edilen sonuçlar teorik hesaplama 1 keV ila 100 GeV foton enerjilerinde XCOM bilgisayar kodunu kullanarak karşılaştırılmıştır. Borlamanın, çeliğin radyasyon soğurma özelliğini geliştirdiği açıkça görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Due to the development of nuclear technology and use of the technologies in various fields such as industry, medicine, and research makes radiation a part of our life. Thus protection against ionizing radiation becomes one of the most important topics in this field. The exposure to gamma radiation is leading to several health effects as the result of absorption by the human body. The aim of this study is to measure radiation shielding properties of some steel and to develop these properties. The samples were developed and gamma ray attenuation coefficient was measured in laboratory of Süleyman Demirel University. The linear attenuation coefficients of steel were measured before and after boronizing at the photon energies of 511,662,1173,1275 and 1332 keV. The measured results before boronizing were compared with the theoretical calculation using computer code of XCOM at photon energies of 1 keV to 100 GeV. It was clearly seen that boronizing improved the radiation shielding properties of steel.