Faz değiştiren madde kullanılan güneş enerjili ısıtma sisteminin enerji ve ekserji analizi
Energy and exergy analysis of solar energy heating system using phase change material
- Tez No: 475171
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KABUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, gizli ısı depolama, faz değiştiren madde, sodyum asetat trihidrat, enerji ve ekseji analizi, Solar energy, latent heat storage, phase change materials, sodium acetate trihydrate, energy and exergy anlaysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasında faz değiştiren madde kullanılan güneş enerjisi ısıtma sisteminin enerji ve ekserji analizi yapıldı. Güneş enerjisinden elde edilen ısının depolanması ve kullanım süresinin arttırılması hedeflendi. Yenilenebilir bir kaynak olan güneş enerjisinden elde edilen ısı faz değiştiren madde üzerine depolandı. Deney sistemine konulacak faz değiştiren madde seçiminde güneşten elde edilen su sıcaklığına, FDM'ye ait fiziksel ve kimyasal özelliklere dikkat edildi. Bu parametreler göz önüne alındığında FDM olarak sodyum asetat trihidrat seçilmesine karar verildi. SAT'ın ısı depolama kapasitesi ve faz değişim sıcaklığı değerleri incelendi. Sodyum Asetat Trihidrat (CH3COONa-3H2O) ile yapılan çalışmalar sonucunda deney sistemine konulacak miktarı hesaplandı. Belirlenen miktarda SAT tasarlanan deney sistemi içerisine konularak deneyler yapıldı. Yapılan deneyler sonucunda güneş enerjisi faz değiştiren maddeye gizli ısı olarak depolanıp daha sonra kullanılarak güneşten elde edilen ısı enerjisinden faydalanma süresi arttırıldı. Deneyler sonucunda elde edilen veriler göz önüne alınarak enerji ve ekserji analizi yapıldı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, energy and exergy analysis of solar energy heating system using phase change material was performed. It was aimed to increase usage period of heat energy stored from solar energy. The heat from solar energy which is a renewable resource was stored on the phase change material. When the phase change material is choosed for using in the test system, both the pysical and chemical proporties of PCM were paid attention. Also the water temperature obtained form the solar energy taken into consideration. These parameters taken into the account, it was decided to choose sodium acetate trihydrate as PCM. SAT's heat storage capacity and phase change temperature were examined. According to results come from study conducted with Sodium Acetate Trihydrate (CH3COONa-3H2O), required amount of SAT for experiment is calculated. The SAT with the specified amount was put into the designed ecperiment system and experiments were carried out. As a result of the experiments, the solar energy is stored as a latent heat in the phase change material, and then the period of utilization of the heat energy obtained from the sun is increased. Energy and exergy analyzes were carried out taking into account the data obtained as a result of the experiments.