Bir içecek numunesindeki renklendiricilerin UV spektrofotometrisi ile simultane tayini
Simultaneous determination of colorants in a beverage sample by UV spectrophotometer
  1. Tez No: 475202
  2. Yazar: OLKAN AKARKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜZİDE ERTOKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sunset Yellow, β‐karoten, Simultane tayin, Sunset Yellow, β‐carotene, Simultaneous Determination
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Gıda katkı maddeleri genel anlamda“gıdaların özelliklerini istenilen biçimde etkilemek amacıyla kullanılan maddeler”olarak tanımlanmaktadır. Bu özellikler arasında görünüm, lezzet, koku, besleyici değer ve depolama ömrü sayılabilmektedir. Uluslararası terminolojide ise gıda katkı maddeleri şöyle tanımlanmaktadır: "Tek başına gıda olarak tüketilmeyen ve gıdanın tipik bir bileşeni olmayan, besleyici değeri olsun veya olmasın imalat, işleme, hazırlama, uygulama, paketleme, ambalajlama, taşıma ve depolama aşamalarında gıdalara teknolojik amaçla katılan veya bu gıdaların içinde ya da yan ürünlerinde doğrudan veya dolaylı olarak bir bileşeni haline gelen veya bunların karakteristiklerini değistiren maddelerdir. Gıda katkı maddesinin görevi ürünün üretimi, taşınması ve depolanması gibi işlemler sırasında gıda maddesinin tat, koku, görünüş ve yapı özelliklerini korumak, düzeltmek bunun yanı sıra ürünün kalite ve raf ömrünü arttırmaktır. Bu maddeler üretim süreci içerisinde gıdaların yapısına katılabilecegi gibi bazen gıdalarda doğal olarak da bulunabilirler. Gıda katkı maddelerinin gıda endüstrisinde kullanımı teknolojik gereksinimlerden kaynaklanmaktadır. Ancak; bunun yanında; dünya nüfusundaki artışlar, gıda sektörünü besleyen hammadde kaynaklarındaki azalmalar, insanların yaşam standartlarını yükseltme eğilimleri gibi etmenler teknolojik buluşları yönlendirmistir. Bu tez çalışmasında amacımız hayatımızda önemli yer tutan renk maddelerinin eş zamanlı spektrofotometrik olarak tayini için bir istatistik yöntem geliştirmektir. Bu istatistik yöntem verilerin kemometrik olarak değerlendirilmesiyle oluşturulacaktır. Sunset yellow, β‐ karoten in bir içecek örneğinde miktar tayinini kemometrik yöntemin de üstünlüklerinden yararlanarak yapmak bize kolaylık sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Usage materials used to affect the properties of food in the way that you want“is the definition of taste, flavor, smell, nutritional value and storage life.”It is a typical composition of food not consumed by food alone, Are substances that participate in the preparation, application, packaging, packaging, transport and storage stages of food for technological purposes or which change or come from one or two components of these foods. Processes such as the production, transport and storage of the food additive, as well as the process of preserving and improving the taste, odor, appearance and structure properties of the food, as well as improving the quality and shelf life of the product. These materials can be found naturally in foods as well as in the structure of foods in the production process. The use of food additives in the food industry is technologically best practice. But; Besides; Factors such as increases in the world population, reductions in the raw material resources that feed the food industry, and the tendency of people to raise their living standards have led to technological inventions. In this thesis, our aim is to develop a statistical method for simultaneous spectrophotometric determination of color materials which are important in our lives. These counting methods will be created by evaluating the data chemometrically. It will be convenient for us to make the determination of the amount of yellow, β‐carotene beverage at sunset by using the advantages of the chemometric method.