Peyniraltı suyundan polilaktik asit (PLA) biyopolimeri üretim potansiyelinin araştırılması
Investigation of biopolymer polylactic acid (PLA) production capacity from whey
- Tez No: 475203
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTÜL SOFU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Laktik Asit Bakterileri, Laktik Asit, Polilaktik Asit, Lactic Acid Bacteria, Lactic Acid, Polylactic Acid
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez çalışmasında, kompleks organik madde içeriğine sahip peyniraltı suyu (PAS) içinde bulunan laktozun ham madde olarak kullanılarak, süt ürünleri fermantasyonu üretiminde görevli olan laktik asit bakterileri (LAB) ile polilaktik asit (PLA) üretim potansiyelinin ortaya konması amaçlanmıştır. Tez çalışmasında, ABT-4 karışık kültürü; Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus ve Bifidobacterium (ABT-4, Chr. Hansen, Denmark) ve CHN-22 karışık kültürü; Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Leuconostoc mesenteroides ssp. cremonis ve Lactococcus lactis subsp. lactis (biovar diacetylactis) (CHN-22, Chr. Hansen, Denmark) homofermantatif LAB grubundan oluşan 2 farklı karışık kültür kullanılarak laktik asit (LA) üretimi gerçekleşmiştir. 3 farklı besiyeri ortamında üretilen LA üretim miktarları karşılaştırılmış, en yüksek verim elde edilen ABT-4 kültür ile Taguchi yöntemiyle LA üretimi optimizasyon çalışmaları yapılmıştır. Mikrobiyal polimer olan polihidroksi alkonat (PHA) ve direk kondenzasyon polimerizasyonu yöntemi uygulanarak PLA üretim potansiyeli incelenmiştir. Taguchi yöntemi kullanılarak en yüksek verimle LA (49,67 g) ve PHA (25 g) elde edilmiştir. LA monomerleri direk kondenzasyon yöntemiyle PLA elde edilmiş ve FTIR spektroskopisi ve SEM görüntüleri ile PLA oluşum potansiyeli ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, it was aimed to reveal the production potential of lactic acid bacteria (LAB) and polylactic acid (PLA) which are responsible for the fermentation of dairy products by using the lactose contained in the complex organic substance content (PAS). Thesis study, ABT-4 mixed culture; Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus and Bifidobacterium (ABT-4, Chr. Hansen, Denmark) and CHN-22 mixed culture; Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Leuconostoc mesenteroides ssp. cremonis and Lactococcus lactis subsp (biovar diacetylactis) (CHN-22, Chr. Hansen, Denmark). Lactic acid (LA) production was carried out using 2 different mixed cultures consisting of homofermentative LAB group of lactis. LA production quantities produced in 3 different food environments were compared and optimization studies were carried out by applying Taguchi method with ABT-4 culture which obtained the highest efficiency. In addition to polymer synthesis and thesis work, microbial polymer polyhydroxy alkanoates (PHA), has been investigated for the possibility of polylactic acide (PLA) formation by applying direct condensation polymerization method from polymerisation methods. The highest LA production (49.67 g) and PHA (25 g) was obtained with Taguchi method. PLA was obtained by direct condensation method of LA monomers and PLA formation potential with FTIR spectroscopy and SEM images was revealed.