Soğuk savaş sonrası NATO'nun Balkan politikası
Balkan policy of NATO in the post-cold war era
  1. Tez No: 475273
  2. Yazar: YUSUF FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL KANTARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: NATO, Soğuk Savaş Sonrası Dönem, Milliyetçilik, Rusya Federasyonu, Balkanlar, Genişleme Politikası, Balkan Müdahaleleri, ABD, NATO, Post-Cold War Era, Nationalism, Russian Federation, Balkans, Enlargement Policy, Balkan Interventions, USA
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Soğuk Savaş sonrası ortaya çıkan yeni sistem sonucu, NATO yeni varlık amacına ihtiyaç duymuştur. Bu kapsamda Yugoslavya'nın dağılması, Balkanlar'da meydana gelen etnik kökenli çatışmalar, bu amacın karşılanmasında önemli olmuştur. Bu çalışmada Soğuk Savaş sonrası dönemde NATO'nun Balkanlara yönelik politikaları incelenmiştir. Bu politikalar, NATO'nun Balkanlardaki genişleme politikası, müdahaleleri ve Rusya Federasyonu (RF) ile yaşadığı güç mücadelesi bağlamında irdelenmiştir. Çalışmanın amacı, Soğuk Savaş sonrası dönemde NATO'nun Balkanlar'ın istikrarlaştırılması politikasının değerlendirilmesi ve NATO ile Balkan ülkeleri arasındaki ilişkilerin ortaya konulmasıdır. RF'nin 2000'li yıllardan sonra yeniden güç kazanması ise, NATO'nun Balkan politikalarına yönelik bir tehdit unsuru haline gelmiştir. Öte yandan NATO'nun Balkanları kapsayan genişleme politikası ve Balkanlardaki proaktif politikaları RF'yi ziyadesiyle tedirgin etmiştir. Zira Balkanlar tarih boyunca RF için gerek akrabalık bağlarından gerekse Balkanların jeopolitik konumundan dolayı oldukça önemli olmuştur. Ayrıca NATO'nun Balkan müdahalelerine RF dışında Uluslararası Toplumun bazı kesimleri de tepki göstermiştir. Bununla birlikte, NATO'nun Balkanlar'ı kapsayan genişleme politikası da yine bu çevrelerce sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the new international system which has been emerged with the end of the Cold War, NATO needed a new reason of existence-raison d'être. The disintegration of the Yugoslavia, and the ethnic conflicts in the Balkans were crucial developments for providing this new reason. In this research, NATO's policies towards Balkans in the post-Cold War era have been examined. These policies have been investigated with a special focus on NATO's enlargement policy, interventions, and power struggle with Russian Federation over the Balkans. The aim of this study is to evaluate NATO's stabilization policy in the Balkans and to interpret relations between NATO and Balkan countries. Having reasserted its power after 2000's, Russia has become a major threat to NATO's Balkan policies. On the other hand, NATO's enlargement policy towards the Balkans, and its pro-active policy over the territory have disturbed Russian Federation since Balkans have always been regarded as a vital region for Russia not only for the Slavic kinship ties but also for its geopolitical importance. Additionally, besides Russian Federation, also some other actors from International Society have criticized the NATO's interventions over Balkans. Furthermore, NATO's enlargement policy towards Balkans have also been questioned by these actors.