Konteyner limanlarında performans değerlendirmesi ve bir liman işletmesinde uygulama örneği
Performance evaluation of container ports and an application example
  1. Tez No: 475297
  2. Yazar: MEHLİKA TEMUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRİYE UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, İşletme, Econometrics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Değerlendirme, Hedeflere Göre Değerlendirme, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Konteyner Limanlarında Performans Değerlendirme, Performance, Performance Evaluation, Objectives Matrix, Analytic Hierarchy Process, Performance Evaluation of Container Ports
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
İşletmelerin, iş potansiyelinin ve zaman içerisindeki değişiminin değerlendirilmesi, stratejik ve finansal planlamaları için son derece önemlidir. İş sürecinin bütününü veya bir kısmını değerlendirmede, verimlilik analizleri veya performans değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Yapılan performans değerlendirmelerinde elde edilen sonuçlar, aynı zamanda işletmenin misyonunu, hedeflerini ve stratejilerini net bir şekilde ortaya koyabilmesini de sağlamaktadır. İşletmelerin performans değerlendirmelerinde kullanılabilecekleri çok sayıda yöntem mevcuttur. İşin niteliği ile performansın operasyon, finans, kalite gibi hangi açılardan değerlendirileceği göz önüne alınarak, yönteme karar verilir. Bu çalışmada örnek bir konteyner limanının fiziksel performansı, yönetimin hedefleri doğrultusunda,“hedeflere göre performans değerlendirme”ile“analitik hiyerarşi prosesi”yöntemleri entegre edilerek değerlendirmiştir. Performans değerlendirilmesi sonucunda, işletmenin iç ve dış değerlendirmelerinde, yatırım ve planlamalarında kullanabileceği“performans endeksi”elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is crucial to identify the current status of financial and strategic planning in a business process, to keep trace of change over time in a business operation. From this perspective, partial or holistic performance evaluations and productivity analyses can be essential for improving the flow of operations. Such performance assessments can also help the management to clearly envision its mission, objectives and strategies. There are a number of methods that can be used in such performance evaluations. First, the management should decide on the appropriate methodology by taking into account the focus of the main aspects such as operation, finance or quality and characteristics of the business. This study used“objectives matrix method”with“analytic hierarchy process”method to evaluate the container port's performance. Performance index, which is the result of performance evaluation, is beneficial to the management in determining the progressive plans and investments.