Kaş (Antalya) yöresi Barak kilimleri
The Barak kilims in the region of Kaş (Antalya)
- Tez No: 475317
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Antalya, Kaş, Barak, Dokuma, Düz dokuma, Kilim, Antalya, Kaş, Barak, Weaving, Plain Weave, Kılım
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmada Anadolu' nun önemli dokuma kültüründen birisi olan Barak dokumalarının sadece Kaş yöresindeki gelişimi ele alınmıştır. Tez,“Giriş, Katalog, Barak Türkmenlerinin Kısa Tarihi ve Yaşadığı Coğrafyalar, Anadolu-Türk Düz Dokumalarının Kısa Tarihçesi (Kilim, Cicim, Sumak), Kaş yöresinde dokunan Barak Düz Dokumalarının Teknik ve Kompozisyon Özellikleri, Değerlendirme ve Sonuç”olmak üzere alt bölümlere ayrılarak incelenmiştir.“Giriş”kısmında, konunun tanımı, amacı gibi özel konularla sınırlandırılmış; araştırmanın yöntemi ortaya konulmuş, konu ile ilgili kaynaklar değerlendirilmiş ve Kaş ilçesinin tarihçesine kısaca değinilmiştir.“Katalog”bölümünde araştırma esnasında incelenen kilim dokumaların özellikleri tanıtılmıştır. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için“Barak Türkmenlerinin Kısa Tarihi ve Yaşadığı Coğrafyalar”adlı başlık altında araştırmasını yapacağımız Kaş ilçesindeki Barak Türkmenleri' nin kimliği, tarihi gelişimi ve yerleşimleri hakkında bilgiler verilmiştir. Dokumaların Anadolu'nun diğer yerlerinde yapılan dokumalarla karşılaştırılabilmesi için“Anadolu-Türk Düz Dokumalarının Kısa Tarihçesi (Kilim, Cicim, Sumak)”başlıklı bölümde dokumanın tarihçesi ve gelişimi üzerinde durulmuştur. Yapılan araştırmalar sonucu edinilen bilgiler ile Kaş yöresinde barak kilimlerinin teknik ve kompozisyon özelliklerinin verildiği üçüncü bölümde, konu bütünlüğü sağlanmaya çalışılarak; malzeme ve elde edilişi, boya ve boyanın elde edilişi, kalite, dokumada kullanılan araçlar anlatılmış, Barak kilimleri türlerine göre gruplara ayrılmıştır.“Değerlendirme”bölümünde katalogda yer alan barak kilimleri ana başlıklar altında; hem kendi içerisinde hem de farklı yörelerde dokunan kilim örneklerle karşılaştırılarak incelenmiştir.“Sonuç”bölümünde ise araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara dayanarak genel yargılar ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, solely the development of Barak weaving in Kaş region is evaluated, which is one of the most significant weaving cultures in Anatolia. This thesis is composed by the following chapters:“Introduction”,“Catalogue”,“A Short Story of the Barak Turkmen History and its Geography”,“A Short Story of the Flat-weaving in Turkish Anatolia (Kilim, Cicim, Sumak)”,“Characteristics of the Technic and Composition of the Barak Kilims in the Region of Kaş”. In the introduction the definition, purpose, delimitation of the thesis project, along with the method of research, the related literature sources, as well as a brief history of the district of Kaş are presented. The catalogue introduces the characteristics of the Kilims that have been taken in consideration during the research. The chapter“A Short Story of the Barak Türkmen History and its Geography”gives valuable information about the identity, historical development and settlements of the Barak Turkmen in Kaş. The chapter“A Short Story of the Flat-weaving in Turkish Anatolia (Kilim, Cicim, Sumak)”emphasises the history and the development of the weaving. The third chapter deals with the technical and compositional features and the information obtained during the project's field research in the region of Kaş; materials and handwork, paint and its hand preparation, quality and weaving tools are also presented. The Barak kilim textiles are divided into groups according to their kind. In the conclusions, the Barak kilims studied in the catalogue are examined within their own context and are also compared with examples of kilims woven in different regions.