Understanding the relationship between happiness and creativity in terms of the dimensions of psychological and subjective well-being
Psikolojik ve öznel iyi oluş bağlamında mutluluk ile yaratıcılık arasındaki ilişkiyi anlamlandırma
  1. Tez No: 475394
  2. Yazar: DUYGU BİLGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İDİL IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öznel iyi oluş, psikolojik iyi oluş, mutluluk, pozitif duygulanım, negative duygulamım, yaşam doyumu, yaratıcılık, subjective well-being, psychological well-being, happiness, positive affect, negative affect, life satisfaction, creativity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Mutluluk günümüzde günlük yaşamda ve iş yaşamında önemli bir kavramdır. Bu dönemde, psikologlar iyi oluş ve pozitif duyguları araştırmaya başlamışladır. Bu tez mutluluğun kavramları ile yaratıcılık arasındaki ilişkiyi ele almaktadır, mutluluk öznel ve psikolojik iyi olış olmak üzere iki alt başlık altında incelenmektedir. Birincisi hazza ulaşma ve acıdan kaçınma ile ilgilenirken, ikincisi kendini gerçekleştirme ve tam işleme odaklanmaktadır. Bu tezin amacı bu kavramlarla yaratıcılık arasında herhangi bir ilişki olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Çalışan ve öğrenciler olmak üzere iki gruptan oluşan, 150 kişi bu çalışmadan yer almıştır. Çevrim içi anket kullanılmıştır. Oxford Mutluluk Ölçeği, Yaşam Doyum Ölçeği, Öznel İyi Oluş Ölçeği, Alternate Uses Yaratıcılık Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve Poziif ve Negatif Duygulanım Ölçeği bu tezde yararlanılan ölçeklerdir. Sonuçlara göre öznel iyi oluş ile psikolojik iyi oluş arasında ilişki bulunmaktadır. Diğer yandan, mutluluk ile yaratıcılık arasındaki ilişki istatiksel anlamda anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Happiness is an important concept in today's daily life and work life. In this era, psychologists have started to investigate well-being and positive feelings. This thesis discusses the relationship between the concepts of happiness and creativity, happiness is studied under the two subheadings of subjective and psychological well-being. The first one deals with pleasure attainment and pain avoidance while the second one focuses on self-actualization and fully functioning. The aim of this thesis is to find out whether there is any correlation between these concepts and creativity or not. One hundred and fifty people, consisting of two groups as employees and students, participated in this research. Online survey was conducted. The Oxford Happiness Measure, The Satisfaction with Life Scale, The Subjective Well-Being Scale, Guilford's Alternative Uses Task, The Scales of Psychological Well-Being and Positive and Negative Affect Scale (PANAS) were utilized as scales in this thesis. Results show that there is a correlation between subjective and psychological well-being. On the other hand, the relationship between happiness and creativity is not statistically significant.