İsveç ve Türkiye'deki farklı STK'ların gözünden Suriyeli mülteci krizi
The Syrian refugee crisis from the perspectives of different NGOs in sweden and Turkey
- Tez No: 475406
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VOLKAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İsveç, Türkiye, Suriyeli mülteci krizi, STK'lar, göç politikası rejimleri, Sweden, Turkey, Syrian refugee crisis, NGOs, immigration policy regimes
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
2011 yılında başlayan Suriye iç savaşının ardından ortaya çıkan yakın tarihteki en büyük mülteci krizinin etkileri, bugün tüm dünyada artan bir biçimde hissedilmektedir. Bu çalışma dünyada en yüksek sayıda Suriyeli mülteciyi barındıran Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında en yüksek sayıda Suriyeli mülteciyi barındıran ikinci ülke olan İsveç'in mültecilere yönelik göç politikası rejimleri üzerinedir. Bu tez çalışması her iki ülkeden seçilen uluslararası, ulusal ve yerel sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcilerinin, Türkiye ve İsveç'in Suriyeli mülteci krizine yönelik politikalarına ilişkin değerlendirmelerine ışık tutan keşfedici niteliksel bir araştırmaya dayanmaktadır. Bu çalışma ayrıca Türkiye ve İsveç'te farklı STK'ların ortaya çıkan insani krize müdahalede üstlendikleri çeşitli rolleri incelemektedir. Bu çalışma mültecilerle çalışan STK'ların her iki ülkede de mülteci nüfusun ihtiyaçlarının karşılanmasında kilit roller üstlendiklerini göstermektedir. Fakat STK'ların Türkiye ve İsveç'teki rolleri, iki ülkede uygulanan politikalardaki farklılık nedeniyle birbirlerinden ayrışmaktadır. İsveç'te görüşme yapılan STK temsilcileri mevcut politikaları şu meseleler temelinde eleştirmişlerdir: haklara erişimde yaşanan sorunlar, geçici oturum iznine geçiş sonucu Suriyeli mülteciler için artan belirsizlik ve ülkede yükselen aşırı sağ partinin mülteci karşıtı söylemleri. Türkiye'de görüşme yapılan STK temsilcilerinin ise mevcut politikalara yönelik başlıca eleştirileri şöyledir: Suriyeli mültecilere yönelik kısa vadeli politikalar, hak temelli yaklaşımın eksik olması, ayrımcılıktan korunma sağlayacak mekanizmaların eksikliği ve ülkede yaygınlaşan mülteci karşıtı nefret söylemleri.
Özet (Çeviri)
The effects of biggest refugee crisis in recent history, which erupted after Syrian civil war in 2011, have been increasingly felt all over the world. This study is on immigration policy regime of Turkey which hosts the highest number of Syrian refugees in the world and that of Sweden which hosts the second highest number of Syrian refugees in the European Union countries. This thesis is an exploratory qualitative study that offers an insight to the selected international, national and local NGO stances on policy responses of Turkey and Sweden to Syrian refugee crisis. In addition, this study investigates diverse roles that different NGOs perform in response to the humanitarian crisis in Turkey and Sweden. This study demonstrates that NGOs play critical roles in serving the needs of the Syrian refugee populations in both countries. However, the roles of NGOs in Turkey and Sweden diverge from each other due to different policies intact in both countries. NGO representatives who were interviewed in Sweden criticise the existing policies on the basis of following issues: existing problems for access to rights, increasing uncertainty for Syrian refugees due to the introduction of temporary residence permit and rising right wing anti-refugee discourses in the country. Main criticisms of NGO representatives who were interviewed in Turkey are as follows: short-sighted policies for Syrian refugees, lack of rights-based approach, lack of protection from discrimination and spreading hate speech towards refugees in the country.