The processes of mystification and demystification in political discourse in Turkey
Türkiye'deki politik söylemde mistifikasyon ve dimistifikasyon süreçleri̇
  1. Tez No: 475407
  2. Yazar: MELİKE DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA ERCAN BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Anthropology, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: söylem analizi, mistifikasyon, dimistifikasyon, politik söylem ve ideoloji, discourse analysis, mystification, demystification, political discourse, power and ideology
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Antropoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışma Türkiye'de politik söylemlerde yer alan mistifikasyon ve dimistifkasyon süreçlerini/yöntemlerini sosyal inşacı bir yaklaşımla incelemektedir. Kemalist tek parti yönetimi ve AKP tek parti hükümeti bağlamında bu çalışma Yeni/Eski Türkiye'ye dair farklılıkların Kemalist ve AKP iktidarları tarafından söylemsel olarak nasıl yapılandırıldığını ve yapıbozuma uğratıldığını ve aynı zamanda sözü edilen mistifikasyon ve dimistifikasyon süreçlerinin 'Yeni/Eski Türkiye','bir yozlaşma süreci olarak/bir diriliş süreci olarak Osmanlı', 'örtülü/örtüsüz kadın', 'Kemalist/AKP (Asım) gençliği' olarak belirlenen dört ikili karşıtlık kategorisi üzerinden nasıl meydana geldiğini ortaya koyuyor. Beyazıt ve Atatürk Kütüphanesi gazete arşivlerinden, AK Parti, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi websitesi arşivlerinden elde edilen örnekleme Kemalist söylem için 1934 ile 1938 yılları arası ve AKP söylemi için 2012 ile 2016 yılları arasındaki politik konuşmalardan, Cumhuriyet, Ulus, Yeni Şafak ve Sabah gazetelerindeki haber ve yazılarından ve meclis tutanaklarından oluşmaktadır. Kemalist ve AKP verilerinin karşılaştırmalı söylem analizi, siyasal söylemde mistifikasyon ve dimistifikasyon süreçlerinin derinlemesine incelenmesine ve anlaşılmasına olanak sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the processes of mystification and demystification in Turkish political discourse with a social constructionist approach. Within the context of Kemalist one party regime and the AKP single party government, this research portrays how the dichotomy of Old/New Turkey was discursively constructed and deconstructed by Kemalist and the AKP power and how mystification and demystification processes take place by means of four binary opposition categories: 'New/Old Turkey', 'Ottoman as a revival (resurrection) process/Ottoman as a degeneration process', 'unveiled/veiled woman', Kemalist/ the AKP (Asım) youth.The samples that are collected through newspapers archives of Beyazıt State Library and Atatürk Library and the archives of the AK Party, Presidency of Turkish Republic and Grand National Assembly websites consist of political speeches, newspaper articles in Cumhuriyet, Ulus, Yeni Şafak and Sabah newspapers and Assembly minutes between 1934 and 1938 for Kemalist discourse and between 2012 and 2016 for the AKP discourse. The comparative discourse analysis of Kemalist and the AKP data provided an in- depth understanding of the processes of mystification and demystification.