Le concept d'intervention humanitaire vu par l'ecole anglaise: La corrélation entre la souveraineté etatique et la société internationale
İngiliz okulu gözünden insancıl müdahale kavramı: Devlet egemenliği ve anarşik toplum arasındaki bağıntı
- Tez No: 475526
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN BÜYÜKAKINCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İngiliz Okulu, uluslararası toplum, devlet egemenliği, uluslararası düzen, anarşi, adalet, haklı savaş, koruma sorumluluğu, English School, international society, state sovereignty, international order, anarchy, justice, just war, responsability to protect
- Yıl: 2017
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
İngiliz Okulu teorisi, ontolojik ve epistemolojik plüralizmi ile uluslararası ilişkiler teorileri arasında gri bir alanda yer almaktadır. İngiliz Okulu tarafından geliştirilen sistemik formlardan biri olan uluslararası toplum, uluslararası düzen ve adaletin yanında teorinin temel kavramlarından birini oluşturmaktadır. Uluslararası toplumun temel üyeleri olan egemen devletler, yapı içerisinde tek aktör olmasalar da, bir üst otoriteye de tâbi olmamaktadırlar. Bu durum uluslararası toplumun anarşik bir yapıyla nitelendirilmesini beraberinde getirmektedir. İngiliz Okulu'nun temel kavramlarının özellikleri ve barındırdıkları ikilem, hem Okul içerisindeki çoğulcu ve dayanışmacı kanat arasındaki tartışmada, hem de insancıl müdahalenin kavramsal gelişimi ile uygulamasında karşımıza çıkmaktadır. Bu çerçeveden bakıldığında, tezimiz, egemenliğin uluslararası toplum tarafından araçsallaştırılması ve anarşik yapısı ışığında, haklı savaş düşüncesinden koruma sorumluluğu ilkesine evrilen insancıl müdahale kavramının, normatif ve politik sınırlarını analiz etmek adına teorik bir çerçeve sunmayı amaçlamaktadır. Soğuk Savaş sonrası Somali, Ruanda, Bosna, Kosova ve Libya gibi insancıl müdahale örnekleri bize ampirik bir çalışma yaparak hem bu kavramın gelişimine hem de İngiliz Okulu teorisine kapsamlı bir yorum getirmemizi sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The theory of the English School is situated in a gray zone among the theories of international relations by its ontological and epistemological pluralism. International society, one of the systemic forms developed by the English School, is one of the key concepts of this theory, along with international order and justice. Sovereign States are the principal but not the only members of the international society and are not subject to any supreme authority which renders international society anarchic. The characteristics of these concepts and the dilemmas that exist between them become apparent in the internal debate of the English School between pluralistic and solidarist wings, as well as in the concept and practice of the humanitarian intervention, evolved from just war thinking to the principle of responsability to protect. In this perspective, our thesis aims to present an adequate theoretical framework for analyzing the reasons for the normative and political limits of the latter through the instrumentalisation of sovereignty by the international society and the anarchic structure of the latter. The empirical study of post-Cold War cases, namely Somalia, Rwanda, Bosnia, Kosovo and Libya, has provided us a comprehensive interpretation not only of the humanitarian intervention as a concept, but also of the English School.