Nebe' sûresi ve konulu tefsiri
The topical exegesis of surah Nebe'
  1. Tez No: 475547
  2. Yazar: MAHMUT SAMİ GÜLCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Nebe, Mevdû, Tefsîr, et-Tefsîru'l-Mevdû'i, Kevni Deliller, Diriliş Günü, Naba, subject, interpretation, Subjective interpretation, universal evidence, Day of Resurrection
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
“Nebe' Sûresi ve Konulu Tefsiri”adı altında hazırlamış olduğumuz bu çalışmamız bir giriş, iki bölüm ve bir de sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında konunun önemi, amacı ve yöntemi ile ilgili bilgi verilmiştir. Birinci bölümde konulu tefsire dair tanımlamalar yapılmış ve konulu tefsirin kısımları incelenmiştir. İkinci bölümde de Nebe' Sûresi hakkında genel bilgi verildikten sonra âyetler konu konu kısımlara ayrılarak tefsir edilmiştir. Sonuç kısmında ise bu sûrenin asıl ve tali konuları anlatılmış ve sûreden çıkarılacak derslere yer verilmiştir. Tefsirini yapmaya çalıştığımız Nebe' Sûresi'nin içerdiği genel konularını, inkârcıların kıyamet, Kur'ân ve Hz. Peygamber'in risaletini sorgulamaları ve inkârları, bu inkârdan dolayı müşriklerin tehdit edilmesi,“Büyük Haber”in gerçekleşeceğine dair kevni delillerin getirilmesi, kıyamet günü olacak olan olayların anlatılması, cehennem ehlinin karşılaşacağı acı verici tablo, cennet ehlinin kazanacağı nimetler, hüküm gününün mutlaka ve muhakkak gerçekleşeceğine vurgu yapılması, kâfirlerin yakın bir azapla uyarılması, azabı gören kâfirlerin toprak olmayı temenni etmesi, şeklinde sıralamak mümkündür. Fakat buların tamamının ifade ettiği asıl konu ise diriliş gününün mutlaka gerçekleşecek olmasıdır.
Özet (Çeviri)
This work, named“Surah Naba' and its Subjective interpretation”consists of an introduction, two chapters and a conclusion. The introduction will provide information about the importance, methods and aims of the topic. In the first chapter, the key words of the topic will be analysed along with its parts/sections. The second chapter, will give more information about surah Naba' in general, then analyse the surah within its subjective interpretive frame. The work will be concluded by pointing out the key lessons of this surah. It is possible to classify the general themes contained in this surah which we just finished as follows: the denegation and questioning of the Day of Judgement, the Qur'ân, the prophethood of Muhammed (PbuH) from the perspective of the deniers, the threat polytheists will receive because of their denegation, serving the universal evidences that“The Great News”mentioned in the surah will certainly take place, providing information about the events will happen in the Day of Judgement, the painful punishment disbelievers will face, the blessings believers will get, the absoluteness that the Day of Judgement will certainly take place, the warning of disbelievers with a close punishment, the wish of the disbelievers to be soil while seeing the painful punishment. However, the overall aim of this surah is to show that the Day of Resurrection will certainly/doubtless take place.