Bamako (Mali) şehrinde çevresel sorunlar
Environmental problems in Bamako district – Mali
  1. Tez No: 475548
  2. Yazar: YOUSSOUF KONTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bamako, çevre sorunları, çevre yönetimi, sürdürülebilir kalkınma, Bamako, environmental problems, environmental management, sustainable development
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çevresel bozulma, her ülkede en büyük tehditlerden biri haline gelmiştir. Mali Cumhuriyeti'nin başkenti ve en büyük şehri olan Bamako, Nijer Nehri vadisinde yer almaktadır. Kent, sunduğu fırsatlar ve avantajlar nedeniyle Mali nüfusunun çoğunun ana istikametidir ve aynı zamanda ülkedeki idari, siyasi, ekonomik, eğitim, sağlık hizmetleri, kültür ve spor gibi temel işlevlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle şehir, yüksek iç göç oranları ile birlikte yüksek doğurganlık oranına (2006 yılında yüzde 6,1) bağlı olarak, son yıllarda çok hızlı bir şekilde büyümüş ve sonuçta, 2006 yılında City Mayors tarafından Afrika'nın en hızlı ve dünyanın altıncı hızlı büyüyen şehri seçilmiştir. Ancak, nüfus önemli bir gelişme kaynağı olmakla birlikte, kaynakların ve destek sistemlerinin yetersiz yönetimi yüzünden Bamako'daki çevresel bozulmanın başlıca kaynağı haline gelmiştir. Sonuç olarak, talep ve arz arasındaki dengesizlik, Bamako'daki çevre kalitesinde arazinin bozulması, biyo-çeşitlilik kaybı ve doğal kaynakların kirlenmesi gibi değişiklikler yaratmıştır. Bu araştırmanın temel amacı Bamako Şehri'ndeki çevre sorunlarını araştırmaktır ve çalışma, bu değişikliklerin en önemli etkenlerini ve hem insan hem de doğa sistemleri üzerindeki olumsuz etkilerini ele almaktadır. Araştırmacı, bu ilişkileri en iyi şekilde açıklamak için, resmi raporlar ve gözlemler içeren birincil kaynaklara ve yayınlar ve web siteleri içeren ikincil kaynaklara dayanan karışık yöntem araştırmaları kullanmıştır. Sonuçlar göstermiştir ki, Bamako'daki çevresel değişimin ana etkenleri artan nüfusla birlikte planlanmamış kentleşmeye ve sanayileşmeye dayanmakta ve çevrenin korunması ve Bölge'de sürdürülebilirlik hedefine ulaşılabilmesi için, insanların tutum ve davranışlarının değişmesi gerekmektedir. Devam eden bu bozulma için iyileştirilmiş bir planlama ve yönetim olmaksızın, bu değişiklikler doğal kaynaklara onarılamayacak derecede zarar verebilecek ve adaptasyon önlemleri olmaksızın da olumsuz etkilerde bir artış olması ihtimali doğacaktır.
Özet (Çeviri)
Environmental degradation became one of the largest threats in every country. Bamako, the capital and largest city of The Republic of Mali is located on the Niger River valley. The city is the main destination to most of the Mali's population due to the opportunities and advantages that it offers, as it also the home to the main functions in the country, including administrative, political, economic, education, health services, cultural and sport. Therefore, the city has been growing very fast in recent years due to high internal migration rates along with high fertility rate (6.1 percent in 2006), and as a result the city was selected by City Mayors as the fastest growing city in Africa and the sixth-fastest in the world in 2006. However, population is an important source of development, but with inadequate management of resources and support systems, it became the major source of environmental degradation in Bamako. Consequently, the imbalance between demand and supply has brought about changes in environmental quality in Bamako, such as degradation of land, biodiversity loss and pollution of natural resources. The main aim of this research is to investigate environmental problems in Bamako District, and the study focused on the most significant drivers of these changes, and the impacts of these changes on both human and nature systems in an adverse manner in the District. In order to best explain these interrelationships, the researcher used mixed methods research basing on more than sources, primary sources, including official reports and observations; and secondary sources, including publications and websites; and the results showed that the major drivers of environmental change in Bamako are attributed to unplanned urbanization and industrialization under growing population, and in order to move towards protection of the environment and achieve the goal of sustainability in the Region, it will requires fundamental changes in human attitudes and behaviour, and without improved planning and management for ongoing degradation, these changes may irreparably damage natural resources, as without adaptation measures there are likely to be an increase in the adverse effects.