Yaratının yazı(n) sarkacı günlük, Franz Kafka ve Oğuz Atay günlüklerinde yaratı(m)
Diary, literary pendulum of creation: creativity in diaries of Franz Kafka and Oğuz Atay
- Tez No: 475590
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN SAĞLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yaratma, Cesaret, Kendilik, Başkaldırı, Meydan Okuma, Günlük, Franz Kafka, Oğuz Atay, Creation, Courage, Selfhood, Rebellion, Challenge, Diary, Franz Kafka, Oğuz Atay
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
“Yaşamak ve yaratmak arasındaki en elverişli ilişki nedir?”sorusundan ilhamını alan bu çalışmada, yaratma kavramı, yaratmanın elemanları ile beraber ele alınmıştır. Çalışma, Franz Kafka ve Oğuz Atay'ın günlükleri ile sınırlandırılmış ve günlüklerde yazının düşünsel gücünün ne şekilde ortaya konulduğu açıklanmaya çalışılmıştır. Yaratmanın içsel hengâmesi anlatılmış ve özü üzerinde durulmuştur. Yaratı kavramı, cesur olma duygusu ile beraber, kendini üretme ve bir tür yaratma yolculuğu olan günlük üzerinden ele alınmıştır. Franz Kafka ve Oğuz Atay'ın günlükleri üzerinden bu yaratma yolculuğunun değerlendirilmesi yapılmıştır. Kendini yapma yaratısı, kendi ile şekillendirme olarak değerlendirilmiş ve düşünsel serüvenin kalkışmaları olan başkaldırı, meydan okuma ve kendilik kavramları açımlanmaya çalışılmıştır. Sonuç kısmında ise elde edilen değerlerce yaratmak ile yaşamak arasındaki ince sezgiye değinilip genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study inspries the question of“What is the most favorable relationship between life and creation?”. It deals with the term of creation with its elements in diary which is one of the branches of the literature. We limit the study with the diaries of Franz Kafka and Oğuz Atay and try to find how they put their imaginational creativity into their diaries. Inner fight of creation and its essence are emphasized. This term has been discussed with being courage and with diaries which explain fullfilling oneself and travel of creation. This travel was handled thorough Franz Kafka and Oğuz Atay's diaries. Creation of oneself is explained as forming oneself and the attempts of diary adventure such as rebellion, challenge and selfhood have been analyzed. In conclusion part, we mentioned about the relationship between life and creation and have made a short analyse about intuitive line between them.