Ekonomi-kültür etkileşimi bağlamında küreselleşmenin tüketim üzerine etkisi
The effects of globalization on consumption in the context of the interaction between economy and culture
- Tez No: 475724
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TİMUÇİN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Küreselleşme, Tüketim Kültürü, Culture, Globalization, Consumption Culture
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüzde küreselleşme kavramının kapsamı ve etkileri pek çok farklı açıdan analiz edilmektedir. Bu çalışmada da küreselleşmenin özellikle ekonomi-kültür etkileşiminde tüketime nasıl etki ettiği ve bu bağlamda tüketim unsurunun nasıl bir kültür oluşturduğu ele alınmaktadır. Küreselleşme olgusu 1980'li yıllardan sonra ivme kazanmakta ve başta ekonomi olmak üzere; toplumların politikadan kültüre kadar tüm yapısını etkisi altına almaktadır. Küreselleşmeyle birlikte gelişen teknoloji ve iletişim olanakları, toplumları birbirine yakınlaştırmakta, dolayısıyla tüm dünya kolaylıkla birbirinden haberdar olabilmektedir. Küreselleşmenin liderliğini üstlenen ülkeler, kendi çıkarları doğrultusunda, bu oluşumu desteklemekte ve küreselleşme ekseninde kendi değerlerini diğer toplumlara yansıtarak tek-tipleşmeyi hedeflemektedirler. Bu bağlamda, hızla küreselleşen dünyada toplumlar giderek aynılaşmakta ve çoğu açıdan birbirine benzeyen bireylerden kurulu tek bir toplum yapısı ortaya çıkmaktadır. Kısaca toplumun ortak değer yargıları olarak tanımlanan kültür ise, küreselleşmeden en çok etkilenen unsurların başında gelmektedir. Toplumların değer yargılarında, küreselleşmeyle birlikte yaşanan değişme, tüketim kültürü olarak adlandırılan yeni bir kültür oluşturmaktadır. Günümüzde çoğu toplumda gözlemlenebilen tüketim kültürü, tek-tipleşmenin en büyük kaynağını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today the scope and effects of globalization are analyzed in many respects. In this way, how globalization affect consumption in terms of the relations between economy and culture is assessed, and the culture that is shaped by consumption is evaluated in this study. The phenomenon of globalization emerges as from especially 1980s and it affects all structure of society from its economic dimension to cultural dimension. Societies converge each other via the technological and communicational facilities in terms of globalization and people are informed about the others all over the world. The leader countries on globalization support this tendency in respect of their own interests, and they want to found the process of homogenization by reflecting their values onto the other countries. As regards, societies are homogenized rapidly in a globalized world and a unique society occurs, that consists of similar individuals in many respects. Culture that is described within a society's collective values is one of the fields of society, which are affected by globalization. Change of societies' value judgments because of globalization creates a new culture that is called 'consumer culture'. Today consumer culture that can be witnessed in many societies causes homogenization profoundly.