Gana'da kimlik ve siyaset:1969-1993 demokratik geçiş döneminde milli siyasette kadının konumu
Identity and politics in Ghana: The position of women in national politics through a period of democratic transition, 1969-1993
- Tez No: 475751
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN ÇOBAN DÖŞKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Tarih, Political Science, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Gana, Toplumsal Cinsiyet, Politika, Kimlik, Kadın, Ghana, Gender, Politics, Identity, Women
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tez, Gana'da 1969'da İkinci Cumhuriyet'in ortaya çıkışından, 1993'te demokratik geçiş sürecine kadar uzanan kültürel ve politik değişim dönemini, ulusal politikada kadınların konumu üzerinden incelemektedir. Gana İstatistik Servisi tarafından hazırlanan ve Temmuz 2013 de basılan 2010 Nüfus ve Konut Sayımı Raporu'nda belirtilen sayıma göre kadınlar, nüfusun % 51.2 çoğunluğuna sahip olmalarına rağmen, ulusal siyasette henüz somut bir şekilde kendilerini temsil edememektedirler. Dördüncü Cumhuriyet döneminde Ganalı kadınların ulusal siyasete katılımı daha önceki yıllardan fazla olmasına rağmen kadınlar siyasette azınlık olarak kalmışlardır. Ganalı kadınlar, Gana'nın 1950 yılında bağımsızlık kazanmasından önce ve sonraki yıllarda Gana siyasetine önemli katkılarda bulunmuşlardır ve milliyetçi duygularının oluşturulmasında yer almışlardır. Bu noktada sorulması gereken kritik soru, Kadınların bağımsızlık yıllarının başından itibaren son yıllara kadar neden siyasette hep ikincil pozisyonda bırakıldıklarıdır. Bu çalışma, kültürün ve siyasi değişikliklerin toplumsal cinsiyet dinamiklerinin Ganalı kadınların kimliklerini, tutkularını ve özerkliklerini Gana'nın siyasi arenası içerisinde nasıl şekillendirdiğini incelemektedir. Tez, 1960'ların sonundan itibaren ulusal siyasette kadınların marjinalleştirilen rolü ile 1993 yılında kadınlara eşitlik ve siyasete katılım vadeden demokratik hükümete geçiş süreci arasındaki bağlantı kurmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the position of women in National Politics in Ghana from the dawn of the Second Republic (1969) through a period of cultural and political changes, which culminated into the democratic transition of 1993. Women are yet to gain a substantive representation in National Politics despite the high numbers regarding population as captured in the 2010 Population and Housing Census Report by the Ghana Statistical Service's July 2013 report (51.2%). The Fourth Republic is witnessing a sturdy increase in women's participation in National politics than ever before, yet their numbers and substance remain low. Women made a significant contribution to the politics of pre- and post independent Ghana, and they were actively involved in building the Nation's Nationalistic sentiments from the 1950's through to independence. A critical question to be asked even at this juncture is, why did women's position in National Politics in that period and later political regimes remain an auxiliary one? The research examines how the gender dynamics of culture and political forces have shaped women's identities, ambitions, interests, and autonomy within Ghana's political arena. The thesis seeks the affinity between the marginalizing role of women in national politics from the late 1960's, and later how the transition to democratic governance in 1993, with a promise of equality and inclusiveness, has shaped the voices of women's ambitions and identities.