The dilemma of international relations in Africa: Theory and practice in the cases of Ghana and Nigeria
Gana ve Nijerya örnekleriyle teori ve pratikte Afrika'da uluslararası ilişkilerin ikilemi
- Tez No: 673669
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN HALİS ÇALIŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası İlişkiler, Afrika, Teori, Uygulama, Gana, Nijerya, International Relations, Africa, Theory, Practice, Ghana, Nigeria
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Genel olarak Afrikalı akademisyenler mevcut Uluslararası İlişkiler teorisini ve akademisyenleri Uluslararası İlişkiler çalışmalarında dışlayıcı, ayrımcı ve seçici olmakla suçlamışlardır. Ayrıca, Afrika bağlamında Uluslararası İlişkiler teorisinin Afrika'daki devletlerin davranışını ve uluslararası ilişkileri açıklamaktan uzak olduğunu savunuyorlar. Öte yandan çoğu Batılı akademisyen de Afrika'daki Devletlerin zayıf, patrimonyal ve geleneksel olarak teokratik olduklarını ve dolayısıyla çağdaş bir devletin temel özelliklerinden yoksun olduklarını iddia etmişlerdir. Bununla birlikte, tek kutupludan tedrici olarak çok kutuplu bir dünyaya geçişin değişimlerini vurgulayan ve çevresel kriz, hastalık, terörizm, göç, cinsiyetçilik, ırkçılık, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı gibi genellikle kimlik temelli krizlerle birlikte ortaya çıkan dünyadaki etnik milliyetçilik, İslamofobi, demokratikleşme ve siber sorunlar gibi yeni gelişmeler bu konudaki tartışma alanlarını daha da genişletmiştir. Bu nedenle, Afrika'da Uluslararası İlişkiler teorisi ve pratiğini yeniden inceleme ihtiyacı bulunmaktadır. Uluslararası İlişkiler alanındaki Batılı ve Batılı olmayan (periferal) taraflar arasında, uluslararası ilişkilerin dinamikleri ve uluslararası alanın dönüşümü arasında devam eden bir tartışma vardır. Ancak Afrika'yı da içeren bu yeni tartışma, özellikle Batılı olmayan dünya ile ilgili olarak teori ve pratikteki eksiklikleri ve“uluslararasılıktan”yoksun bir Uluslararası İlişkiler disiplinin varlığı konusunda yoğunlaşmaktadır. Batılı olmayan dünya kategorisine giren Afrika'nın da, özellikle 1980'lere kadar disipline katkısı az olmuştur. Ancak hala, bu konudaki akademisyenler tarafından geliştirilen Afrika'daki Uİ tartışmasının kapsamının ise iyi tanımlanmış bir Afrika uluslararası ilişkilerini temellendirmekten oldukça uzak olduğu görülmektedir. Bu bağlamda, bu çalışma, Gana ve Nijerya'dan örnekleri dikkate alarak Afrika'da Uluslararası İlişkiler (Uİ) ve Afrika Uluslararası İlişkilerini (AUİ) anlamak için bir çerçeve sağlamayı amaçlamaktadır. Ancak bu konuda bazı temel sorulara öncelikle cevap verilmelidir. Afrika Uluslararası İlişkilerinin varlığı nasıl ortaya konabilir? Afrika Uluslararası İlişkilerinin doğası nedir? Afrika felsefesi, Afrika Uluslararası İlişkilerindeki teorik gelişime nasıl katkıda bulunur? Ana akım Uluslararası İlişkiler çalışmalarında Afrika deneyimi neden dikkate alınmamaktadır? Bu konudaki örnekler daha fazla nasıl gündeme getirilebilir? Afrika'daki IR çalışmalarının durumu nedir? Bütün bu soruları dikkate alan bu tez, Afrika'daki Uİ'nin gelişimi, doğası ve durumu hakkında canlı bir tartışmaya katkıda bulunmayı ve bunun nasıl yapılması gerektiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu nedenle çalışma, uluslararası sistemin değişen yapısını dikkate alarak Batı yanlısı ve Afrikalı akademisyenler arasındaki eski ve yeni tartışmaları ele alarak orta bir yol önermektedir. Çalışma, hem birincil hem de ikincil verileri analiz ederken eleştirel söylem ve içerik analizini kullanarak Afrika enternasyonalizmine nitel vurgu yapan bir vaka çalışması yaklaşımını benimsemektedir. Bu tez, ana akım Uluslararası İlişkiler'deki söylemin doğasının Afrika'daki araştırmaları etkilediğini ve Afrika felsefeleri ve dünya görüşleri ile ilgili Afrikalı kavramların entegrasyonunun Uluslararası İlişkiler teorilerini zenginleştirebileceği iddiasını taşımakta ve bunu da örneklendirmeye çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
African academics accused current International Relations (IR) theory and scholars of exclusivism, discriminatory, and selective in the study of IR. They argue that IR theory in the African context is far from explaining states behavior and international relations in Africa. The Western response is that States in Africa are weak, patrimonial, and traditionally theocratic and lack basic features of a normal state. However, emerging trends in international politics which highlights the sudden changes of major transition in geopolitics from unipolar to a gradual multipolar world coupled with environmental crisis, disease, terrorism, immigration crisis, gender, racism, other identity crisis, drug and human trafficking, cosmopolitanism, transnationalism and nationalism, Islamophobia, democratization and cyber issues in the world have widened the debates to include other units-actors. Thus, there is the need to reexamine the theory and practice in International Relations in Africa. There is an unending debate in International Relations (IR) which has made many scholars to describe the area as the discipline of debates. After a catalogue of disciplinary debates one would have thought the discipline has had enough of its puzzle in terms of history, theory and methodology. In fact, there is a progressive debate between competing claims of Western and non-Western (peripheral) apologists amidst sudden dynamics and transformation of the international space in international relations. This new debate raises the question of IR lacking 'internationality' due to the argument of deficiency in theory and practice especially in relation to the non-western world. Africa which falls into the category of the non-western world had little contribution to the discipline until the 1980s. Although, works around this subject area is gray, scanty and scattered, interestingly, the scope of argument on IR in Africa as advanced by scholars in this field does not provide a well-defined African international relation. In this context, this work seeks to provide a framework for understanding International Relations (IR) and African International Relations (AIR) in Africa taking into consideration examples from Ghana and Nigeria. The dilemma is that how do one justify the existence of African International Relation? What is the nature of African International Relations? How does African philosophy contribute to theoretical development in African IR? Why is African experience examples lacking in mainstream IR studies? What is the state of IR studies in Africa? And how relevant is the African experience critical to IR theory in global politics. This work provides an avenue to express a vivid discussion on the development, nature, and the state of IR in Africa. The study adopts a case study approach with a qualitative emphasis on African internationalism, using critical discourse, and content analysis in analyzing both primary and secondary data. The study finds that the nature of discourse in mainstream IR affects research in Africa, and that the integration of African concepts which are related to African philosophies and world-views may enrich IR theories.