Türkiye'ye Türk soylu olmayan yabancıları kapsayan zorunlu dış göçler ve merkez - yerel yönetim ilişkileri (İzmir için durum analizi)
Mandatory foreign migrations covering non-Turkish foreign nationals in Turkey and central local-government relations (Situation analysis for iİzmir)
  1. Tez No: 475832
  2. Yazar: SEDAT ŞENOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN TOPRAK KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Afet Yönetimi, Göç, Sığınmacı, Yerel Yönetimler, Güvenlik, Disaster, Disaster Managment, Migration, Refugee, Local Administration, Security
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Son yıllarda Türkiye, Suriye'de oluşan savaş ortamında çeşitli etnik ve dinsel kökenlere sahip göçmen grupların akınlarına uğramaktadır. Bu göçlerin bir kısmı Türkiye'yi hedef alırken bir kısmı da Türkiye'yi transit ülke olarak kullanmıştır. Günümüzde Türkiye'de yüzde doksanı sığınmacı kampı dışında yaşayan 2.7 milyonun üzerinde Suriyeli sığınmacı yaşamaktadır. Bu insanlar göçün başladığı ilk yıllarda genellikle sınıra yakın şehirlerde yaşamasına rağmen, günümüzde büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye'nin birçok şehrine yayılmış bulunmaktadır. Göç idaresi tarafından 2017 yılı için açıklanan kayıtlı sığınmacı sayısı İzmir'de 108.889'a ulaşmıştır. Artan bu sayı ile birlikte, merkez-yerel ilişkisine bağlı olarak yürütülen destek ve yardım faaliyetlerinde yetersizlikler oluşmaya başlamıştır. Yaşanan fiili durum karşısında sivil halk ve çeşitli kuruluşlar ile birlikte yerel yönetimlerin yürüttüğü yardım faaliyetlerinin yukarıda sayılan sığınmacı ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığı tartışılagelmektedir. Bu çalışmanın amacı; küresel bir sorun halini alan ve özellikle son zamanlarda yakın coğrafyamızda yer alan ülkelerde meydana gelen iç karışıklıklar nedeniyle ülkelerini terk edip sığınmacı durumuna düşmek suretiyle, bu durumdan en çok etkilenen ülkelerden birisi olan Türkiye' ye gelen, zamanla ülkenin her bölgesine dağılan ve İzmir bölgesine de gelerek bir şekilde hayatlarını sürdürmeye çalışan Suriyeli sığınmacıların durumunu merkez-yerel yönetim hizmet ilişkisi açısından inceleyerek, uygulanacak sosyal politikalara ve hukuki düzenlemelere katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
In recent years, Turkey has been under the influx of immigrant groups with diverse ethnic and religious backgrounds in the battlefield of Syria. Some of these migrations were aimed at Turkey and some of them used Turkey as a transit country. Today, over 2.7 million Syrian refugees live in Turkey, ninety percent outside the camp. Though these people lived in the cities near the border in the first years of immigration, today they are spread to many cities of Turkey, especially the big cities. The number of registered asylum seekers announced for the year of 2017 by the immigration administration has reached 108,889 in İzmir. With this increasing number, inadequacies began to arise in the support and assistance activities carried out in connection with the central-local relationship. It is argued that the aid activities carried out by the local governments together with the civilians and various organizations in the face of the actual situation in which they are living are inadequate to meet the needs of the above mentioned asylum seekers. The purpose of this study is; Which has become a global problem and especially in the recent geographical countries, has left the countries due to internal disturbances and dropped to the asylum-seeker status. It has come to Turkey which is one of the countries most affected by this situation, Is to contribute to the social policy and legal arrangements to be implemented by examining the situation of Syrian asylum seekers who are trying to maintain their lives in terms of central-local government relation.