Bankalarda hata ve hile tespitinde dış denetçinin rolü: Irak bankacılık sektöründe bir uygulama
The role of the external auditor in determining error and hinds of banks: An application in Iraq banking sector
  1. Tez No: 475889
  2. Yazar: JALAL ABDULHUSSEİN SALMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hata, Hile, Banka, Dış Denetçi, Sorumluluk, Error, Trick, Bank, External Auditor, Responsibility
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Genel olarak bankadaki hata ve hilelerin belirlenmesinde dış denetçiler sorumludur. Özellikle de bağımsız dış denetçilerin hata ve hile tespitinde sorumluluklarını bilmesi gerekir. Bu sorumluluklar doğrultusunda yaptığımız çalışmada Irak'ta bulunan bankalarda çalışan dış denetçilerin sorumlulukları ele alınmış ve banka meslek mensupları arasında anket usulü ile bankada hata ve hilelerin tespitinde dış denetçinin hangi sorumlukları üstenmesi gerektiği ölçülmüştür. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde genel olarak denetim kavramı, bağımsız denetim kavramları, iç ve dış denetim ve denetim türlerinden ve dış denetim sorumluluklarından bahsedilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde bankacılık sektöründen, banka kavramından, tarihi gelişiminden, bankaların çeşitlerinden, banka denetiminden bahsedilmiş, Türkiye ve Irak banka sektörleri incelenerek, Türkiye-Irak banka sektörü ilişkileri öne çıkarılmıştır. Son olarak çalışmamızın üçüncü bölümünde Irak'ta bulunan banka meslek mensuplarından banka dış denetçi sorumlulukları düzeylerinin ölçülmesi ve belirlenmesi istenerek yedi bölümden oluşan anket yapılmış, anket sonuçları analiz edilerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In general, the auditors are responsible for determining errors and fraud in the bank. In particular, it is the responsibility of the independent external auditors to determine these responsibilities in the face of error and fraud detection. questionnaire The responsibilities of external auditors working in the banks of Iraq were addressed in the work we have done in the direction of these demonstrators and the responsibilities of the external auditor were measured among the members of the bank by the questionnaire method in the determination of errors and fraud in the bank. Our work consists of three parts. In the first part of the work, the concept of audit, the concepts of independent audit, internal and external audit and audit types are mentioned in general. Then it was mentioned external audit responsibilities. In the second part of our study, Turkey-Iraq bank sector relations were highlighted by taking into account the banking sector, the concept of bank, historical development, types of banks, bank supervision, and Turkey and Iraq bank sectors separately. Finally, the third part of our study to measure the external auditors responsibilities in the bank from banking sector professionals in Iraq and meticulously examined demonstrators made questionnaire consisting of seven sections requesting determination and outputs are provided in this section.